Pareltjes Tour 2018

17 mei 2019

In mei, wanneer organisaties hun jaarverslagen publiceren, kijkt Stadlander in een reeks berichten terug naar de hoogtepunten van 2018. Welke ontwikkelingen hebben een belangrijke rol gespeeld in het werk dat wij doen voor onze huurders? En hoe pakken we dit verder op in 2019? 

Ook ‘zeurende’ pareltjes zijn voor Stadlander erg waardevol
Een beetje verrast was Anke van de Male, bewoonster van het Gertrudishof in Bergen op Zoom, wel. “Een hele delegatie”, klinkt het als ze de deur open doet. Dankbaar neemt ze het pakketje met streekproducten in ontvangst. Anke is één van de ruim 200 vrijwilligers die Stadlander in maart 2018 in het zonnetje zette tijdens de Pareltjes Tour. 

“Ik ben erbij als het om de leuke dingen gaat. We organiseren jaarlijks een nieuwjaarsborrel. In het verleden hielden we ook ieder jaar een barbecue in het hof. Helaas is niet iedereen meer even goed te been, dus zijn we daarmee gestopt. Maar het idee is er nog steeds om een nieuwe activiteit op te zetten.” Natuurlijk organiseert Anke deze activiteiten voor haar buren. “Maar in alle eerlijkheid; ik doe het ook een beetje voor mezelf. Want ik vind dat het dan leuker wonen is. We hebben een heel leuk hofje samen en zo houden we de gezelligheid erin!”

Een beetje ochtendgymnastiek
Verhalen zoals die van Ank, die kwamen we meer dan 200 keer tegen. Want iedere vrijwilliger heeft als pareltje een eigen drijfveer om zich in te zetten voor zijn woonomgeving. Zo woont Nol Janssen – opa Nol voor kinderen – al 35 jaar aan wat hij het schoonste parkeerterrein van Bergen op Zoom noemt. Iedere ochtend maakt hij om 8.00 uur een rondje met zijn rollator rond De Karmel. Ondertussen raapt hij zwerfvuil op. “Een hele zak vol, iedere dag. Een beetje gymnastiek iedere ochtend. Het houdt me jong.”

Ank van der Male

Nol Janssen

Dubbel feest
Soms kwam de waardering niet alleen van Stadlander. Voor Arie van der Ree uit Sint-Maartensdijk was het zelfs dubbel feest. Een dag eerder ontving hij nog een koninklijke onderscheiding, woensdag stond de Pareltjes Tour op hem te wachten. In Maartenshof werd hij samen met de andere vrijwilligers in het zonnetje gezet. Van der Ree woont weliswaar zelf niet in Maartenshof, maar is er al sinds 2010 nauw bij betrokken. Hij verricht er tal van klusjes en geldt als manusje-van-alles voor Maartenshof. “We kunnen niet zonder hem”, klinkt het bij de andere vrijwilligers.​ 

Maartenshof

Totaal overdonderd
Het mooist blijven toch de momenten van verrassing bij veel vrijwilligers, die soms totaal overdonderd waren door de aandacht van Stadlander. “Maar zoveel doe ik toch helemaal niet”, reageerde John Numan, lid van de klankbordgroep van De Goudbaard in Bergen op Zoom, verbaasd. Om daar even later toch op terug te komen. “We hebben toch wel twee of drie keer in de week contact met elkaar, houden een beetje in de gaten wat er speelt.” Aan de Van Bleiswijkstraat is Koos Wijman er helemaal stil van. “U denkt misschien soms dat u wat zeurt, maar voor mij is dat juist erg waardevol. Zo weet ik wat er hier allemaal speelt”, legt gebiedsbeheerder Ad van Laarhoven uit. Ook bij Geert de Krom uit Halsteren is de verrassing compleet: “Daar had ik niet op gerekend, toch niet van een woningstichting.” 

Uiteraard zetten we ook dit jaar onze pareltjes weer in het zonnetje. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Hoe? Dat blijft nog even een verrassing…

Pareltjes Tour 2018


Ook pareltje worden?

Heb je een idee voor je wijk? Wil je met ons samenwerken om je woonomgeving te verbeteren? Of ben je van plan een activiteitencommissie op te richten? Laat het ons weten! Kijk hier voor onze contactgegevens.

Pareltje worden
Lees voor