Een goede start na een moeilijke jeugd

Stadlander kijkt in een reeks berichten terug naar de hoogtepunten van 2018. Welke ontwikkelingen hebben een belangrijke rol gespeeld in het werk dat wij doen voor onze huurders? En hoe pakken we dit verder op in 2019? 

Een eigen plek, waar je jezelf kunt ontwikkelen. Wie droomt daar niet van? Voor jongeren die vanuit de Jeugdzorg komen, is de stap naar het gewone leven niet altijd even makkelijk. Stichting Twist en Stadlander werken daarom samen om kwetsbare jongeren een goede start te geven. 

Het is een bekend ‘gat’ in de zorgverlening. Jongeren met een moeilijke jeugd kunnen tot hun 18everjaardag rekenen op de ondersteuning vanuit Jeugdzorg. Maar vanaf dat zij 18 zijn, vallen ze onder de reguliere hulpverlening. En dat gaat niet altijd even makkelijk. “Er komt dan vaak veel op de jongeren af. Ze ervaren veel vrijheden, maar zijn ook nog bezig met het volwassen worden. En ze moeten natuurlijk onderdak hebben. Zonder goede begeleiding is de kans groot dat dit fout gaat.

Stichting Twist helpt hen daarom een goede start te geven”, legt Issam Tajarni uit. 

Iedere huurder is uniek

Hij is klantbegeleider bij Stadlander en werkt samen met Stichting Twist. “Als klantbegeleider help ik onze kwetsbare huurders om de weg te vinden bij de juiste hulpinstanties. Daar is veel maatwerk bij nodig, want iedere huurder is uniek. De uitdaging is om een plan te vormen, dat ervoor zorgt dat iemand goed kan blijven wonen. Ons gedachtegoed sluit daarin erg aan bij Stichting Twist. Allebei willen we kwetsbare mensen de kans geven hun leven weer op de rit te krijgen. Een dak boven je hoofd, een eigen plek is dan vaak de eerste stap.”

In beeld

Stichting Twist richt zich specifiek op jongeren van 18 tot 27 jaar, zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij krijgen altijd eerst een intakegesprek. Daarin worden duidelijke voorwaarden gesteld om deel te nemen aan het project. Daarna volgt de inschrijving voor een huurwoning bij Stadlander. In de meeste gevallen volgen zij de normale procedures en wordt er geen voorrang verleend. Echter, komt het ook voor dat wij woningen doen bemiddelen. Als het op cijfers uitkomt, hebben wij nu in totaal 14 woningen uitgegeven aan st. twist waarvan er 5 zijn bemiddeld “De jongeren volgen de normale procedures. Wij kijken wel mee naar de huisvesting. Want we willen deze kwetsbare groep graag in beeld hebben.

De jongeren zijn ook vrij om zichzelf – zonder tussenkomst van Stichting Twist – in te schrijven.

Maar dan weten wij niet wat er bij hen speelt en is de kans op goede begeleiding ook een stuk kleiner.” 

Rust en stabiliteit

De jongeren gaan aanvankelijk een tijdelijke huurovereenkomst van 2 jaar aan. In die tijd volgen zij een persoonlijk traject om te leren op eigen benen te staan. De doelstelling van Stichting Twist was om in het eerste jaar 10 jongeren te huisvesten.

“Begin mei zaten we al op 13 jongeren.

Slechts één huurovereenkomst hebben we tussentijds moeten ontbinden. De jongen bleek helaas teveel problemen te hebben en past beter in een Begeleid Wonen-traject.” Maar er zijn ook al succesverhalen. Issam vertelt over een jongen, die hij nog uit zijn eigen jeugd kende. “Door allerlei omstandigheden was hij op straat beland. Eenmaal een dak boven zijn hoofd, bloeide hij helemaal op. Binnen een paar maanden had hij al een baan gevonden en zijn leven op orde. Laatst kreeg ik zelfs een connectieverzoek van hem via LinkedIn. Zo zie je maar weer hoeveel rust en stabiliteit een woning kan bieden!”

Lees voor