Speeltuin Acaciahof is dé hotspot van de zomer

14 juni 2019

Eindelijk is het zover. De nieuwe speeltuin op het Acaciahof is in gebruik genomen tijdens de Nationale Buitenspeeldag. Samen met Arjen de Vries (sociaal projectleider van Lithos bouw & ontwikkeling) en Iwan Koolen (architect en ontwerper bij IKOON) blikten we vlak voor de officiële opening terug op de totstandkoming. Ze zijn vooral trots op het proces. ‘De nieuwe speeltuin is een echte co-creatie met bewoners.’

‘Vind jij ook niet dat het opeens veel groter lijkt dan vroeger?’ vraagt Arjen de Vries opgetogen. Het is maandagochtend, eind mei. Achter de hekken die er nu nog staan wordt flink gewerkt aan de speeltuin op het Acaciahof.

Het nieuwe asfalt, waarop straks de voetbal- en basketbalwedstrijdjes kunnen worden gespeeld, is al af. ‘We pimpen niet alleen wat er al was, maar maken het plein multifunctioneel, zodat ook de kleintjes en hun ouders hier plezier hebben.’ Hij wijst naar het grasveld aan de overkant. ‘Zie je die heuveltjes? Daarop komt de tokkelbaan straks terecht.’

Door een roze bril

Het traject loopt al twee jaar, en in juni 2018 werd de herinrichting uitgewerkt met de roze-bril-actie. Kinderen en ouders werd gevraagd om een roze bril op te zetten en zo hun ideeën en wensen voor het plein te delen. Een idee van Bergs ontwerper Iwan Koolen, die het was opgevallen dat de groene zone in Gageldonk van bovenaf op een bril lijkt. Koolen: ‘Dat vond ik zo’n leuk toeval! De kinderen dachten enthousiast mee, want hadden er meteen een beeld bij. Op basis daarvan is het definitieve ontwerp gemaakt.’

Veel van wat er op hun verlanglijstje stond bleek door een financiële bijdrage van Lithos ook echt haalbaar. Zo zijn er tevens een skateroute, duoschommel, glijbaan en duikelrek geplaatst. Een drukke, gezellige boel, met voor ieder wat wils.

Picknicken en juichen

In het midden staan picknickbanken, die tegelijkertijd dienen als tribune. ‘Zo kunnen ouders hun kroost goed in de gaten houden’, legt Koolen uit. ‘Door de Gageldonkers te betrekken bij de inrichting van hun eigen wijk, verwachten we bovendien dat de vervuiling en verwaarlozing sterk zal afnemen.’ De Vries valt hem bij: ‘Dat heeft te maken met de trots van de bewoners.’

Beide mannen weten het zeker; het Acaciahof wordt dé hotspot van aankomende zomer. De Vries: ‘En laten we wel wezen: dat verdient deze speeltuin natuurlijk ook. Zo’n fijne samenwerking in de buurt geeft altijd het mooiste resultaat.’

Tijdens de Nationale Buitenspeeldag werd het nieuwe Acaciahof geopend.
Lees voor