5 tips om het huis koel te houden

22 juli 2019

Het is zomer in Nederland. Warme, lange zomerdagen zijn vaak erg fijn. Maar hoe houd je bij hoge temperaturen je huis koel? We geven hieronder vijf tips!

1. Hou de warmte buiten

Zorg dat de zon je woning niet te veel verwarmt. Doe zonneschermen omlaag en houd de gordijnen overdag dicht.

2. Ramen open als het koel is

Het is heel verleidelijk om met deze hitte een raam open te zetten. Toch kun je dit beter niet doen. Je haalt zo de warme lucht naar binnen. Zet je raam pas open als het buiten afkoelt. ’s Ochtends is het buiten het koelst. Zet dan je ramen een uur tegen elkaar open. Zodra het buiten warmer wordt, doe je alles weer dicht. Vergeet dan niet ook de gordijnen en zonneschermen weer voor je raam te plaatsen.

3. Let op met warmte van apparaten

Veel apparaten in ons huis geven ook warmte af. Denk aan de tv en opladers voor telefoons. Haal zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Ook de keuken is met het fornuis en de oven een bron van warmte. In plaats van een ovenschotel, kun je daarom beter kiezen voor een maaltijdsalade. En nu je toch bezig bent: vervang oude gloeilampen voor LED-verlichting. Ook kaarsen kun je beter niet aansteken. Daar komt ook veel warmte van af.

4. Doe-het-zelf-airco

Wordt het toch te warm in huis, maak dan je eigen airco. Leg wat flessen water in de vriezer. Als ze bevroren zijn, zet je ze in een teiltje voor een draaiende ventilator. Zo waait de koelte vanzelf door de kamer. Dit is bovendien een betere oplossing voor het milieu dan een echte airco. Airco’s gebruiken veel stroom en bevatten middelen die het broeikaseffect vergroten.

5. Tegel eruit, plantje erin

Voorkomen is beter dan genezen. En daarbij helpt een groene tuin of groen balkon. Planten nemen warmte uit de lucht, terwijl stenen de warmte juist vast houden. Dit merk je vooral in de stad. In sommige wijken in Bergen op Zoom is het gemiddeld 1,68 graden warmer dan buiten de stad. Op warme dagen kan dat verschil nog verder oplopen. Gelukkig kun je hier zelf ook iets aan doen. Haal tegels uit de tuin en kies voor groen. Planten als leliegras, sedum, hortensia’s, lavendel en vlinderstruiken hebben weinig onderhoud nodig. Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Kies dan voor bloempotten en kruidenrekjes om de warmte op te nemen.

Lees voor