Praathuis de Clockskens: tien jaar saamhorigheid en gezelligheid

16 juli 2019

2019-06-25 10 jaar Clockskens 6 (Large)

‘We hopen hier honderd te worden’

De activiteitencommissie in het appartementencomplex de Clockskens aan de Westdam in Steenbergen bestaat 10 jaar. Het bereiken van die mijlpaal werd onlangs uitgebreid gevierd. Natuurlijk in het Praathuis, de plek waar de bewoners elke woensdagmiddag bij elkaar komen. Voor de bewoners zijn de wekelijkse activiteiten het hoogtepunt van de week. ,,De woensdag is onze dag.’’

Het gebak staat al op tafel en de slagroomspuit wordt royaal gehanteerd. Het weer werkt mee aan wat een geslaagd feest gaat worden. Niet te warm, niet te koud, lekker in de zon. Rinus Koolen behoort vanaf het begin tot de drijvende krachten van de activiteitencommissie, samen met echtgenote Joke. Ook nu is Rinus druk in de weer om er voor te zorgen dat alle aanwezigen het naar de zin hebben. ,,Het is altijd een vrolijke bedoening.’’

Iedereen wil graag in de Clockskens wonen

Bewoonster Jo Verhagen

De 96-jarige Jo Verhagen kan het als oudste bewoonster enkel maar beamen. ,,Iedereen wil graag in de Clockskens wonen.’’ Zelf koos ze destijds ook bewust voor het seniorencomplex aan de Westdam. ,,Ik wilde per se dicht bij het centrum wonen.’’ Spijt van haar keuze voor de Clockskens heeft ze nooit gehad. ,,De saamhorigheid is groot.’’

Verrassingstocht

De feestmiddag ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan is meteen ook de afsluiter voor de zomerstop. Op de eerste woensdag in september worden de activiteiten hervat, traditioneel met een verrassingstocht.

Er komen oude foto’s op tafel en ook in de hal van de Clockskens zijn ze te zien. Het is elk jaar een soort optocht van bewoners. Zelfs met de accordeon en de grote trom voorop gingen ze de straat op, om ergens in Steenbergen met z’n allen een hapje te eten. Tegenwoordig rijdt meestal de bus voor. Want de verrassingstocht voert de laatste jaren door de hele regio.

En natuurlijk wordt er onderweg aangelegd, voor een hapje en een drankje. Voor veel bewoners duurt die zomerstop eigenlijk te lang, weet Rinus. ,,Daarom organiseren we in de zomer nog een extra bingo. Dat is altijd een succesnummer.’’

Liedjes

Over succesnummers gesproken: Rinus heeft z’n accordeon inmiddels ingewisseld voor een keyboard. Straks gaat hij achter het instrument zitten en wordt er gezongen. Liedjes uit de oude doos. De vriendinnen Cor van Terheijden en Jaantje Pasmans zijn er al klaar voor. ,,We hebben vroeger nog samen op het koor gezeten.’’

De woensdag is onze dag

Cor van Terheijden

Beide dames zijn de kaap van de negentig jaar al gepasseerd en kennen elkaar vanaf de schoolbanken. ,,Op de Welberg.’’ Mooi dat ze elkaar later weer tegen kwamen in de Clockskens, lachen ze. ,,We zitten elkaar achterna.’’ Cor kijkt altijd uit naar de wekelijkse activiteiten, van de bingo en het sjoelen of wat er ook allemaal te doen is. ,,De woensdag is onze dag.’’

Jaantje is ook een vaste bezoeker van de activiteitenmiddag. ,,Op andere dagen zie je elkaar alleen maar in het voorbijgaan.’’ Ook door die onderlinge saamhorigheid is het prettig wonen in de Clockskens, zeggen Cor en Jaantje. ,,We hopen hier honderd te worden.’’

Gusta Postma, Stadlander: ‘Het zijn allemaal lieverds’

Ze stond aan de wieg van wat het Praathuis werd. Gusta Postma stapte destijds als gebiedsbeheerder van toen nog Wonen West Brabant geregeld binnen in de Clockskens. Wat ze in de die tijd zag? ,,Hangouderen, mannen vooral, in de hal en op de trap.’’ Dat moest en kon beter, vond Gusta. Het resultaat: een ruim bemeten tuinhuis. Te plaatsen in de fraai omsloten binnentuin van de Clockskens. Het tuinhuis werd door de bewoners helemaal geschilderd en ingericht. Het Praathuis werd het warm kloppende hart van het complex. Eerst als plek van samenkomst voor de bewonerscommissie. Al snel werd het een ruimte waar wekelijks activiteiten voor en door de bewoners werden georganiseerd. Gusta is trots op wat er allemaal is bereikt. ,,Het is echt geslaagd.’’ Gusta is altijd onder de indruk geweest van de saamhorigheid van de bewoners van de Clockskens. Dat is ze nog steeds, hoewel ze tegenwoordig voor Stadlander als gebiedsconsulent in Bergse wijken actief is. ,,Het zijn allemaal lieverds.’’

Lees voor