Schilderen op hogere hoogte

29 augustus 2019

Het zijn de reuzen van Gageldonk-Oost. De vijf flats van de Heiningen, Bunthof en Groeshof. Samen goed voor 720 woningen en een veelvoud aan bewoners. Met een hoogte van 30 (Heiningen) tot wel 40 meter (Bunthof en Groeshof). Alleen al die cijfers maken een schilderbeurt van de flats tot een duizelingwekkende klus. Maar er is nog veel meer!

2019-7-25 Schilderwerkzaamheden Heiningen (Large)

Sinds dit voorjaar krijgen de gevels van de vijf flats een opfrisbeurt. De balkons, galerijen en trappenhuizen worden schoongemaakt en geschilderd door Induco. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe reik je tot een hoogte van 30 tot 40 meter?

De werkzaamheden gebeuren vanaf speciale hangbruggen, die aan de flats zijn gemonteerd. Veiligheid staat voorop, stelt Edwin Asselman van Induco. “Onze schilders werken met harnassen en gordels aan. Alle materialen worden dagelijks gecontroleerd.”

Speciale verf

En ook de verf is speciaal. “Niet zomaar een blikje verf dat je bij de bouwmarkt koopt”, meent Edwin. “We hebben ons laten adviseren door professionele verffabrikanten. Als je op zo’n hoogte werkt, dan heeft de verf wel wat te verduren.”

Dat is aan de Bunthof en Groeshof goed te zien. De balkons van beide flats zijn naar het zuiden gericht. Naar de zon- en windkant dus. “De noordzijde ziet er eigenlijk nog goed uit. Daarom reinigen we deze alleen.”

In de verf overigens geen nieuwe kleuren. André Polfliet, projectleider bij Stadlander, legt uit: “De kleuren zijn destijds afgestemd op de wijk. Daarom houden we deze zo.”

50 nestkasten

Het project gaat echter verder dan alleen een nieuwe laklaag. Want de hoogte van de flats doet het goed bij gierzwaluwen. De gierzwaluw is een beschermde vogelsoort, die bovendien ook erg nuttig is. Want wist je dat een gierzwaluw wel 20.000 insecten per dag kan vangen voor zichzelf en voor hun jongen?

Gierzwaluwen zoeken graag een plekje op hoogte uit om hun nesten te bouwen. Daarom worden er tijdens de werkzaamheden 50 nestkasten – 10 per flat – voor gierzwaluwen geplaatst. “De hangbruggen zijn er nu toch, dus dit is hét moment om te investeren in de bescherming van deze bedreigde vogelsoort”, stelt André.

De nestkasten zijn gedoneerd door Orbis Natuur | Landschap | Klimaat, in samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom.

Leerlingschilders

Induco investeert daarnaast in de begeleiding van jonge schilders. “We bieden leerlingschilders de kans om mee te werken aan dit bijzondere project. Daarnaast hebben we voor hen een toolbox-meeting samengesteld. Ze krijgen extra kennis en theorie mee over schilderen op hoogte en op beton en staal”, legt Edwin uit.

Schoonmaakronde

Tot slot willen Stadlander en Induco in oktober, als het schilderwerk erop zit, samen met bewoners een schoonmaakronde houden. “We gaan dan zwerfvuil opruimen, zodat ook de omgeving er weer netjes bijligt.”

In het kort

Locatie:                       
Heiningen, Bunthof en Groeshof

Aantal woningen:        
720 woningen

Werkzaamheden:        
schoonmaken en schilderen van gevels, galerijen en trappenhuizen

Kosten:                       
1,5 miljoen euro

Status:                        
in uitvoering

Gereed:                       
oktober 2019

Lees voor