‘Waken voor eenzaamheid en isolement’

Een feestcommissie zijn ze zeker niet. Wel komen ze op voor de belangen van de bewoners. De bewonerscommissie (BC) van de Sint Jozef Gaarde is kritisch, op een positieve manier. Voorzitter Jos van Tilburg en medebestuurder Loes Oskam vertegenwoordigen een hecht clubje mensen, in het seniorencomplex in het dorpshart van Nieuw-Vossemeer. De onderlinge samenhang is groot en dat maakt het wonen prettig. Truus Timmermans woont er alweer een jaar of zes. ,,Ik heb geen minuut vaart gehad.’’

BC-voorzitter Jos van Tilburg heeft het hart op de tong. Zo kennen ze hem in Nieuw-Vossemeer. Recht voor z’n raap, duidelijk. Jos kan zich boos maken over onrecht. Zeker als het gaat om oudere en kwetsbare bewoners. De lift in de Sint Jozef Gaarde is een punt van zorg, altijd geweest. ,,Er past geen brancard in.’’

Iets wat de bewoners ook stoort: het ontbreken van brandblussers in het complex. Van Tilburg snapt het niet. ,,We kunnen er bij brand moeilijk met emmertjes water naar toe.’’

Iedereen is hier welkom

Loes Oskam, bestuurder bewonerscommissie

Loes Oskam zit anders in elkaar. Zij benadrukt de warmte tussen de bewoners. ,,Iedereen is hier welkom.’’ Loes praat uit eigen ervaring. Ze woonde lang in de Randstad, in Vlaardingen. Later Bergen op Zoom, dicht bij haar dochter. Nieuw-Vossemeer was voor haar onbekend, totdat ze in de Sint Jozef Gaarde kwam te wonen. ,,Ik voelde me meteen opgenomen.’’

Loes werkte vroeger in de zorg en dat doet ze eigenlijk nog steeds. Ze biedt graag een luisterend oor, aan de veelal alleenstaande bewoners. Soms hoort ze hartverscheurende verhalen. Vertrouwelijke dingen, zaken die niets met de bewonerscommissie te maken hebben. ,,Dat soort verhalen hou ik voor mezelf.’’

Mobiliteit

Jos van Tilburg is vanaf het eerste uur bij de bewonerscommissie betrokken. De ploeg was destijds een stuk groter, met twee vrouwen en drie mannen. Door allerlei omstandigheden is de bezetting minder geworden. ,,We zoeken versterking, maar wel met de juiste mensen.’’ In het begin werden er door de commissie ook meer bijeenkomsten georganiseerd. Leuke dingen, met een barbecue in de binnentuin of een gezamenlijk etentje in gemeenschapshuis de Vossenburcht. ,,Daarvoor ontbreekt nu het geld.’’

Bewonerscommissie Sint Jozef Gaarde
Loes Oskam en Jos van Tilburg van de bewonerscommissie

Jos is op zoek gegaan naar oplossingen. Hij trok de stoute schoenen aan en informeerde bij Stadlander. Of er niet extra financiële steun mogelijk was voor het organiseren van bijvoorbeeld een leuke kerstbijeenkomst? Mooi dat hij daar 400 euro voor heeft los gepeuterd, uit een fonds voor sociale activiteiten. ,,Je moet waken voor eenzaamheid en isolement.’’ Jos is ook blij met het brede draagvlak onder de bewoners.

Een voorbeeld? De financiële bijdrage voor het oplaadpunt voor scootmobielen en elektrische fietsen. Iedereen betaalt mee, ook wie geen gebruik maakt van de voorziening. Een mooi resultaat, vindt Jos.

,,Verminderde mobiliteit kan tenslotte iedereen treffen.’’

Ontmoeten

Elkaar ontmoeten gebeurt in de Sint Jozef Gaarde spontaan. Daar hoeft de bewonerscommissie geen extra moeite voor te doen, op die bijeenkomst met kerst na. Rietje Hommel en Coby van Nes hebben de stoelen bij elkaar gezet, aan de rand van de binnentuin. Rietje was destijds de eerste bewoner in het complex. ,,En ik zit er nog steeds.’’

De wortels van Coby liggen in Dinteloord. ,,Maar ik voel me ondertussen ook hier thuis.’’ Truus Timmermans komt ook even langs en iedereen vindt elkaar, op het bankje rond de boom in het midden van de tuin. Jos en z’n harem, wordt er gegrapt. De nieuwtjes gaan over en weer, de Sint Jozef Gaarde is een dorp in het klein. ,,Iedereen is hier van alles op de hoogte.’’

Lees voor