Veel bekijks op inloopavond Vijverberg-Zuid

14 oktober 2019

Het is stipt half zeven als de eerste genodigden het Wijkpunt Gageldonk aan de Kastanjelaan binnenstappen. Huurders van Stadlander, want zij komen op uitnodiging informatie inwinnen over de ontwikkelingen in hun wijk Vijverberg-Zuid. De één is nieuwsgierig naar de leefomgeving, de ander maakt zich zorgen over wat er komen gaat. En die vragen kunnen ze stellen aan alle betrokken partijen van de gebiedsontwikkeling Vijverberg-Zuid.

Jorg van de Sanden is namens Stadlander als programmamanager aanwezig. Vanaf het eerste moment is hij betrokken bij de herontwikkeling van Gageldonk-West. Jorg: “In twee avonden willen we alle bewoners in en rondom het gebied Vijverberg-Zuid inlichten over de plannen. Ik ben ervan overtuigd dat we met de diversiteit aan woontypen een grote verbeterslag voor de leefbaarheid van de wijk gaan maken.”

Wat speelt er in de wijk?

In de wijk Gageldonk-West worden in totaal 700 woningen gesloopt en daarvoor komt hetzelfde aantal nieuwe woningen terug. Er komen koopwoningen bij, maar de focus blijft liggen op sociale huur. Waarbij er een mooie mix ontstaat van levensbestendige woningen, appartementen en eengezinswoningen. Eigenlijk is er voor ieder wat wils. Joke Franken, vastgoedontwikkelaar Vijverberg-Zuid, benadrukt het contact met de bewoners: “in de aanloop van het project organiseren we meerdere avonden waarbij we bewoners ontvangen. Dat vinden we heel belangrijk. Wat speelt er? Is er overlast? Hebben bewoners specifieke vragen voor Stadlander? Alles wat er nu gebeurt is spannend, er gaat iets veranderen. En wij proberen dat stapsgewijs aan de buurt te vertellen.”

‘We gaan dit samen met de bewoners doen’

Johan van Beek, Gemeente Bergen op Zoom


Met de bakfiets de wijk in

Op de vloer ligt een groot opvallend doek met foto’s. Van mensen uit de wijk, schoonmaakacties, een buurtbarbecue, bewoners die een cheque in ontvangst nemen. Daar geeft Arjen de Vries, van bouwbedrijf Lithos, tekst en uitleg bij: “Als bouwpartner zijn wij al bijna vijf jaar betrokken bij de stedelijke vernieuwing van Gageldonk-West. Ik ben verantwoordelijk voor de verbinding in de wijk. We gaan letterlijk met de bakfiets de wijk in om behoeftes van bewoners te achterhalen. Zo vroegen we een aantal kinderen naar hun ultieme droom in de wijk. Meisjes willen échte meisjesdingen als turntoestellen, waar jongens juist ruig aan een klimtoestel willen hangen. Ik doe er eigenlijk alles aan om bewoners de zachte kant van een wijk te laten zien. En met behulp van onder andere subsidies proberen we aan de behoeftes van bewoners te voldoen. Hier op de foto kun je zien wat we allemaal organiseren. Dat gaat van boomplantdagen tot een energiemarkt en mensen die we helpen aan werk te komen. Ook heel leuk was de kerstverlichtingsactie. We deelden kerstverlichting uit om meer sfeer in de wijk te brengen. Zo iets simpels geeft de wijk een compleet andere uitstraling.”

Kansen voor de wijk

De gemeente is een belangrijke speler in de herontwikkeling van Vijverberg-Zuid. Johan van de Beek werkt samen met Karen Flore als projectleider vanuit de gemeente. In deze rol houden zij zich vooral bezig met de openbare ruimte van het gebied. Johan: “Deze wijk biedt zoveel kansen op het gebied van vergroening. Straks brengen we het Vijverbergpark in de wijk en gaan we het veel leefbaarder maken. Hoe we het groen gaan inrichten, dat bekijken we in een later stadium samen met de bewoners. Want zij gaan er inmiddels het meeste gebruik van maken.”

Mensen kennen zelfs de kraanmachinist bij naam

Barthel van Dinther, Van Liemd


Complimenten

Het is mooi om te zien hoe betrokken partijen zich mengen met bewoners. Er is veel interactie en interesse naar de werkzaamheden. Zo ook voor Barthel van Dinther, die als commercieel manager bij Van Liemd werkzaam is. Als partner zijn zij betrokken bij de sloopwerkzaamheden in de wijk. Barthel: “Er komen mensen naar me toe die hun complimenten uiten voor de zorgvuldigheid van onze sloopwerkzaamheden. En de communicatie naar de buurt toe. Mensen kennen zelfs de kraanmachinist bij naam, dat is grappig om te horen. Vanaf het eerste moment zijn wij partner in de herontwikkeling van Gageldonk en die betrokkenheid voel je. Het zijn steeds dezelfde collega’s die aan dit project werken en dat fijn voor hen én de bewoners.”

Binnenkort volgt er een inloopavond voor omliggende bewoners van Vijverberg-Zuid en geïnteresseerden. Wees welkom op 23 oktober vanaf 18.30 uur in het Wijkpunt Gageldonk aan de Kastanjelaan 66-68.

Lees voor