Ambassadeurs van Smerdiek-West zetten samen de schouders eronder

Ze noemen zichzelf Ambassadeurs Smerdiek-West. Een werkgroep van zes actieve buurtbewoners uit de wijk. Samen zetten ze zich in voor een betere leefbaarheid van Smerdiek-West door bewoners met elkaar in contact te brengen.

Het eerste wapenfeit is er al: het buurtfeest van vorig jaar. Dat was de eerste keer. Het feest vond plaats in de Maartenshof en was gekoppeld aan de bekendmaking van de nieuwe naam van de wijk. Burgemeester Ger van de Velde en directeur-bestuurder Marc van der Steen van Stadlander onthulden de naam, die de bewoners zelf hadden gekozen: Smerdiek-West.

Op het buurtfeest gaven organisaties als het Zorgloket en de Dorpstafel informatie, presenteerden verenigingen zich en was er een loterij met mooie prijzen. De kinderen konden zich vermaken op een springkussen, met diverse spelletjes en op een fietsparcours.

Leven in de brouwerij

“We wilden wat leven in de brouwerij”, zegt Willem Salari, een van de leden van de werkgroep. “Als je niks doet, gebeurt er niks. We hebben vorig jaar een begin gemaakt.” Want dat er een vervolg komt, is al zeker. De voorbereidingen voor een nieuw buurtfeest lopen al. Vanwege de Corona-crisis is een datum voor de tweede editie nog niet zeker. Maar de eerste voorbereidingen zijn al gedaan. Wim: We denken we na hoe we het buurtfeest nog aantrekkelijker kunnen maken.” “En meer bekendheid kunnen geven”, zegt Debbie Pijpers, die zich net heeft aangesloten bij de werkgroep en in het verleden wel meer buurtfeesten heeft georganiseerd.

Het buurtfeest was een idee dat opborrelde tijdens een bewonersavond. De wijk zit midden in een ingrijpende vernieuwingsoperatie. Veel aandacht gaat uit naar de woningen en de woonomgeving. Daarnaast is er oog voor de leefbaarheid en de vitaliteit in Smerdiek-West. Bijvoorbeeld door een feest te houden, waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. “Dat is goed voor de sociale samenhang”, zegt Piet van Zijst.

Nieuwkomers

Voor Denise Melsen, eveneens een van de Ambassadeurs Smerdiek-West, is het organiseren van het buurtfeest ook een soort van inburgeren. “Wij zijn pas in de wijk komen wonen. Als nieuwkomers willen we iets betekenen voor onze nieuwe buurt en een stem hebben in het reilen en zeilen”, zegt Denise. Haar man Pierre is ook lid van de werkgroep.

Voor Tonny Breure, een geboren en getogen Smerdiekse die midden in de wijk woont, was het min of meer vanzelfsprekend om aan te haken bij de werkgroep. Ze is al bijna haar hele leven actief voor Sint-Maartensdijk, onder meer als lid van het Evenementencomité.

De werkgroep Ambassadeurs Smerdiek-West met van links naar rechts: Denise Melsen, Debbie Pijpers, Tonny Breure, Piet van Zijst en Willem Salari. Op de foto ontbreekt Pierre Melsen.
De werkgroep Ambassadeurs Smerdiek-West met van links naar rechts: Denise Melsen, Debbie Pijpers, Tonny Breure, Piet van Zijst en Willem Salari. Op de foto ontbreekt Pierre Melsen.

Denk mee en doe mee!

Heeft u een idee om te wijk te versterken? Helpt u graag mee met de organisatie van het nieuwe buurtfeest? Alle inbreng is welkom! U kunt zich melden bij de leden van de werkgroep Ambassadeurs Smerdiek-West; bij Anissa Azoul, e-mail:  sintmaartensdijk@stadlander.nl of tel. 088-5626000; of bij Roseline van den Heuvel, e-mail: roseline.vandenheuvel@tholen.nl of tel. 06-19826166

Lees voor