Dit gebeurde er met de gesloopte portiekflat aan de Waterleliestraat

2 november 2020

Een jaar geleden startte de sloop van de eerste fase rondom de Vijverberg-Zuid. De oude portiekflats aan de Waterleliestraat verdwenen uit het straatbeeld. Toch is het gebouw niet helemaal ‘verdwenen’. De sloop gebeurde namelijk zoveel mogelijk circulair. Dat wil zeggen dat bij de sloop zoveel mogelijk materialen zijn hergebruikt. Daarmee proberen Stadlander en bouwpartners Lithos en sloopbedrijf Van Liempd samen de afvalberg te verkleinen.

De woningen aan de Waterleliestraat waren weliswaar aan het einde van hun levensduur maar dat gold niet voor veel van de binnendeuren, wastafels en kraantjes. Stadlander heeft kopers gezocht voor deze materialen, om ze zo een kans op een tweede leven te geven. En dat is goed gelukt. Zo gebruikt een collega-corporatie, bij het dagelijks onderhoud, de oude waterkranen en wasbakken. Deze worden eerst keurig schoongemaakt en eventueel gerepareerd.

Gebruikte bouwmaterialen

De oude balustradehekken krijgen dezelfde behandeling en worden gebruikt in een toekomstig nieuwbouwproject. Via de site www.gebruiktebouwmaterialen.nl van sloopbedrijf Van Liempd zijn de dakbalken, dakpannen, vlizo-trappen en stoppenkasten verkocht en krijgen deze materialen een tweede leven.

Het bouwpuin is gebruikt als ondergrond voor de nieuwe wegen in Gageldonk-West. Je vindt een deel van het puin bijvoorbeeld onder de nieuwe straten in de Plataanbuurt. Deze aanpak zorgt ook voor een vermindering van het vrachtverkeer in de wijk.

Keukens

Bijzonder in project is de samenwerking met de Bergse keukenproducent Bruynzeel. Dit bedrijf heeft van de oude keukenkastjes weer nieuw spaanplaat gemaakt. En dit zijn natuurlijk weer prima platen om te verwerken in de nieuwe keukens die straks in de nieuwe woningen komen.

Slim nieuwbouwen

Ondertussen wordt ook al nagedacht over de nieuwbouw. Hoe kunnen we hierbij slim gebruikmaken van bestaande materialen? En hoe kunnen we zo bouwen dat over 100 jaar de woningen als een soort lego-stenen weer uit elkaar gehaald kunnen worden, zodat de losse onderdelen weer hergebruikt kunnen worden?

Circulair slopen en bouwen is een leerproces dat stap voor stap moet leiden tot een nieuwe Vijverberg-Zuid dat kwaliteit heeft, duurzaam is én circulair. En waar het bovenal prettig wonen is.

Lees voor