Koudegolf? Zo maak je je huis winterklaar

8 februari 2021

Het is alweer even geleden dat we zo’n kou en een sneeuwstorm hebben gehad. Het kan daarom gebeuren dat je niet zeker weet of je woning ‘winterklaar’ is. We leggen je daarom graag uit wat je zelf kunt doen:

Algemene wintertips:

 • Houd je stoep of entree bij je woning het liefst zelf sneeuwvrij met een sneeuwschep. Of vraag iemand het voor je te doen. Soms staan er bakken met strooizout bij de woongebouwen die gebruikt mogen worden bij gladheid.
 • Zet de thermostaat niet lager dan 16 graden, om bevriezing te voorkomen.
 • Sluit gordijnen, of hang eventueel gordijnen voor de deuren om de warmte binnen te houden en tocht te bedekken. Maar zorg wel dat er geen overgordijnen over de vensterbank vallen. Dat houdt juist de warmte weer tegen.
 • Een buitenkraantje kun je beter afsluiten en aftappen bij vorst. Dit zorgt ervoor dat er geen leidingen springen en dat het water in de leidingen niet vast vriest.

Bevroren waterleidingen

Met de vorst kunnen waterleidingen in je woning bevriezen. Dit gebeurt vaak pas na een paar dagen vorst, maar het kan ook binnen een dag al gebeuren. Als waterleidingen bevriezen, zet het water uit. Daardoor kunnen er scheuren in de leidingen ontstaan. Het gevolg is schade aan je woning en misschien zelfs een lekkage.

Met onderstaande tips kun je dit voorkomen:

 • Isoleer leidingen op verborgen plekken zoals schuurtjes, bergingen en niet-geïsoleerde zolders met dekens op bubbeltjesplastic. Maak deze ruimtes ook goed tochtdicht door naden en kieren af te sluiten met bijvoorbeeld gordijnen of tochtstoppers.
 • Het is slim om de radiatoren een beetje open te draaien, en ook ‘s nachts of wanneer je niet thuis bent de thermostaat niet lager dan 16 graden in te stellen.

Toch een bevroren waterleiding?

Dit merk je wanneer er geen warm water is of de radiator koud blijft. Wanneer deze leiding vervolgens ontdooit, kan dit waterschade geven. Dit kun je voorkomen door onderstaande stappen te volgen:

 1. Sluit het water af door de hoofdkraan dicht te draaien. Deze hoofdkraan vind je vaak in de meterkast of in een kruipruimte.
 2. Controleer de leidingen op vorst of scheurtjes. Zie je een scheur; neem dan contact op met Stadlander via telefoonnummer 0800 562 6000
 3. Een bevroren waterleiding kun je ontdooien door:
  • Het aanzetten van de verwarming in de ruimte
  • Een elektrische kachel bij de leiding te plaatsen
  • De leiding met een warme doek te omwikkelen
  • Er met een föhn op te blazen
 4. Plaats een emmer onder de kranen en zet deze kranen open.
 5. Als de leiding ontdooid is, kun je voorzichtig de hoofdkraan openzetten. Lekt de leiding door scheurtjes? Draai dan de hoofdkraan weer dicht en neem contact op met Stadlander. Lekt het niet? Dan is je waterleiding waarschijnlijk vorstvrij!
 6. Check na het ontdooien de leidingen en neem maatregelen om bevroren leidingen in de toekomst te voorkomen.

Heb je toch waterschade aan de woning, wanden, vloeren en plafond, dan repareert Stadlander deze en hoef je daarvoor niets te betalen. Heb je schade aan je inboedel (meubels, vloerbedekking etc) dan kun je dit verhalen op je inboedelverzekering.

Lees voor