Nieuwe directeur Vastgoed

3 maart 2021‘De ambitie van Stadlander is groot, dat maakt het werken hier zo leuk’

Stefan van Loon volgt Willem Maas op als directeur Vastgoed. Een gesprek met twee Stadlanders:

WillemMaas-4174 (004)
Even bij het begin beginnen… Hoe goed kennen jullie elkaar en elkaars ambities?

Willem: “Ik ben na mijn studie zelf eigenlijk per toeval in het vastgoed beland en bij grote vastgoed- en bouwbedrijven actief geweest. De wereld van woningcorporaties trok daarin altijd al mijn aandacht, maar ik werd steeds afgewezen bij sollicitaties. Totdat ik met Ton Ringersma, voormalig bestuurder van Stadlander, in contact kwam. Met hem klikte het meteen en hij wilde het avontuur met me aangaan.

Ik mocht gaan bouwen aan een vastgoedorganisatie. Dat vond ik te gek; ik kreeg er alle vrijheid. Precies wat ik nodig heb. Ik ben iemand die graag z’n eigen plan trekt, een beetje eigenzinnig. Bij het bouwen van deze vastgoedorganisatie kwam Stefan op sollicitatiegesprek. Ik weet nog dat ik in het begin tegen hem zei: ‘Ik weet niet echt wat ik aan jou heb’… Ik kende je nog niet zo goed.”

De organisatie en het werkgebied van Stadlander bieden legio uitdagingen

Stefan van Loon

Stefan, lachend: “We moesten inderdaad wennen aan elkaar. We zijn twee verschillende persoonlijkheden. Willem is innovatief en ondernemend. Ik ben meer pragmatisch en analytisch. Toch ontstond er vrij snel een chemie tussen ons. Ik weet ook nog dat ik zelf erg moest wennen aan deze baan bij Stadlander. Een heel andere organisatie en omgeving als waar in daarvoor in de randstad actief was. Andere collega’s en omgeving een stap die ik eigenlijk niet op mijn carrièrepad had verwacht.

Inmiddels weet ik: de organisatie Stadlander en het werkgebied van Stadlander bieden legio uitdagingen en wat is er mooier om wat te kunnen bijdragen in de omgeving waar je zelf ook woont en vandaan komt. De ambitie van dit bedrijf is groot. Dat is onwijs leuk.”

Welke ambities zijn er binnen jullie functie?

Willem: “Er liggen genoeg uitdagingen op ons bordje. Onze kerntaak blijft natuurlijk dat onze huurders tevreden moeten zijn met onze woningen en dienstverlening. Daarin slagen we gelukkig, de klanttevredenheid ligt nu op een 8. Daarnaast proberen we verder uit te bouwen met nieuwbouwwoningen, maar ligt er ook een grote focus op duurzaamheid. En ook het vernieuwen van gedateerde wijken is een van onze speerpunten. Een sprekend voorbeeld voor een dergelijke aanpak is de recente gebiedsontwikkeling in Gageldonk-West.”

Stefan: “Dat laatste is een onwijs leuke uitdaging waarmee we inmiddels alweer enkele jaren druk bezig zijn. Anno nu durf ik wel te zeggen dat onze missie hierin is geslaagd. We hebben Gageldonk weer op de kaart gezet als gewilde wijk. Hoe we dat doen? We analyseren allereerst wat voor wijk het is. Bij Gageldonk zagen we bijvoorbeeld eenzijdige opbouw in bewonersprofielen en woningen. Deze eenzijdige opbouw heeft een grote impact op de leefbaarheid van de wijk. We hebben ervoor gekozen er een meer diverse wijk van te maken door variatie in koopwoningen, huurwoningen voor de vrije huursector en sociale huurwoningen te vergroten.”

Het voelt als groot compliment dat een landelijke keten wil terugkeren, omdat Stadlander de wijk nieuw leven heeft ingeblazen

Willem Maas

Willem: “Door de eenzijdige opbouw van de wijk en verlies aan koopkracht, verdwenen de laatste jaren nagenoeg alle voorzieningen in Gageldonk. De supermarkt, de drogist de bakker. Het voelt als een groot compliment dat een landelijke supermarktketen terug wil keren, omdat Stadlander de wijk nieuw leven in heeft geblazen. Er is weer vertrouwen in de koopkracht en toekomst van de wijk”

Stefan: “Dat soort projecten, daar ben je jarenlang mee zoet. Het is niet iets wat je binnen een week realiseert. Er komt ontzettend veel bij kijken. Er zijn ruim 600 woningen gesloopt en dat is voor de zittende huurders vaak een ingrijpende gebeurtenis. We hebben dan een speciaal team die deze huurders begeleid en proberen de mensen daar waar kan de kans te geven om weer terug keren in de wijk of elders in de wijk een woning aan te bieden niet

Over ambities gesproken… Waarin zien jullie nog kansen binnen Stadlander?

Willem: “Wat ik leuk vind binnen deze branche, is dat het altijd in beweging is. Je moet plannen maken, maar je moet óók flexibel blijven. De tijd haalt ons soms in. Kijk maar naar de opvattingen over duurzaamheid, die zijn in sneltreinvaart zoveel belangrijker geworden de afgelopen jaren.”

Stefan: “Dat klopt, ook binnen Stadlander wordt er veel gedaan aan het duurzame aspect. Zo focussen we ons op nieuwe Nul op de Meter woningen en pakken we bestaande woningen grondig aan om deze te verduurzamen. We zien de renovatie ook echt als een uitdaging die we verder vorm gaan geven. Het is de kunst om al deze ambities in goede banen leiden. Iets waar wij beiden erg blij van worden, volgens mij.”

Willem: “Ik ben blij om mijn stokje aan jou te mogen overdragen. Daarmee weet ik zeker dat dit alles goed blijft verlopen en dat Stadlander nog verder zal groeien. Waarbij de huurder en de kwaliteit van ons bezit voorop blijft staan.”

Stefan: “Stadlander heeft veel gehad aan jouw ondernemersspirit. De stappen die jij hebt gezet, het lef dat jij hebt getoond… Daarop ga ik graag voortborduren. Ik heb er zin in!”

Lees voor