Wachttijden bij Stadlander

26 april 2021


De zoektijd voor een woning bij Stadlander: we leggen het graag uit


Lang wachten op een huurwoning: het is een veelgehoord onderwerp de laatste jaren. Ook binnen Stadlander zijn we hier veel mee bezig. We willen graag dat we woningzoekenden snel kunnen helpen. Hoe pakt Stadlander dit aan? We leggen het graag uit.

20200820Heiningen-drone-zoom

Bij Stadlander zijn we veel bezig met het zo kort mogelijk houden van de zoektijd naar een woning. Stadlander is steeds aan het experimenteren: wat werkt goed, wat niet? Zo hanteren we een maximale inschrijfduur van 3 jaar. En zijn er verschillende manieren om woningen aan te bieden. Belangrijk daarbij vinden wij: wat heeft de woningzoekende nodig om zo snel mogelijk een passende woning te vinden?

Maximale inschrijving van 3 jaar; waarom?

Stadlander neemt deel aan de samenwerking Zuidwestwonen. Deze samenwerking hanteert een inschrijftijd van 3 jaar.

Een woningzoekende heeft dus 3 jaar de tijd om passende woonruimte te vinden. Na deze 3 jaar kun je je natuurlijk weer opnieuw inschrijven. Maar dan begin je opnieuw met het opbouwen van inschrijfduur. Waarom doen we dit? Om een lijst met actieve woningzoekenden te hebben. Dus alleen mensen die graag willen verhuizen, binnen 3 jaar. En geen mensen die zich alvast inschrijven voor een woning over een jaar of tien. Met deze actieve lijst is er een snellere doorloop voor woningzoekenden. En is het ook gemakkelijker om mensen die het daadwerkelijk nodig hebben, blij maken met een woning. Met deze lijst actieve woningzoekers kan Stadlander ook eenvoudiger onderzoeken wat goed werkt en wat woningzoekenden willen.

Mijn 3 jaar zit er bijna op, maar ik zoek nog steeds een woning. Wat nu?

Gelukkig gebeurt het niet vaak dat de inschrijvingstermijn van iemand verloopt het moment dat hij of zij een woning zoekt. Mocht dat toch het geval zijn, dan gaat Stadlander over op maatwerk. Geen zorgen dus. Als je actief op zoek bent en veel reageert op woningen, heb je meestal binnen 3 jaar wel een woning gevonden. Is dat toch niet gelukt? Dan kunnen wij je misschien helpen. Het is dan wel belangrijk dat je echt op zoek bent en dus zelf op woningen reageert. Bij Stadlander is een woningzoekende meer dan een cijfer; we gaan altijd graag met in gesprek om je wensen door te spreken. Ook dit is weer een voordeel van de relatief korte inschrijvingstermijn: we weten beter wie de actieve woningzoekers zijn en kunnen hen eenvoudig persoonlijk benaderen. We helpen je dus graag, zeker ook als je inschrijving bijna verloopt.

Hoe kan ik het snelst een woning vinden?

Op Zuidwestwonen.nl bieden we onze woningen op verschillende manieren aan. Zo proberen we iedereen evenveel kans te geven op een woning. Lees hieronder welke manieren er zijn.

 • Inschrijfduur
  De woningzoekende die het langst staat ingeschreven krijgt de woning als eerste aangeboden
 • Eerste reactie
  De woningzoekende die als eerste reageert krijgt de woning aanboden. Naar inschrijfduur wordt nu niet gekeken.
 • Loting
  Uit alle reacties selecteert het systeem de gelukkige kandidaat door loting. Ook hier kijken we dus niet naar inschrijfduur.
 • Snelle reageerder
  Bij deze methode verloot het systeem de woning onder alle reacties die tussen 20.00 en 20.30 uur zijn binnengekomen op de eerste dag van plaatsing. Alle reacties die na 20.30 uur binnen komen, gaan verder op volgorde van binnenkomst reactie.
 • Wens & Wacht
  Hier kan een woningzoekende eenmalig (per groep woningen) een specifieke voorkeur opgeven. Wanneer daar een woning te huur komt, krijg je bericht als je aan de beurt bent op de kandidatenlijst.

Onze missie

We schreven het eerder al: wij willen woningzoekenden zo snel en zo goed mogelijk een thuis bieden, een plek waar iemand zich prettig voelt. Door steeds te blijven onderzoeken hoe we dit het beste kunnen doen, worden we daar steeds beter in.

Vergeleken met de Randstad vind je in ons werkgebied veel gemakkelijker en sneller een woning. In Amsterdam ligt de gemiddelde zoektijd naar een huurwoning boven de 10 jaar. Bij Stadlander is dit gemiddeld 9 maanden.

We hopen deze positieve ontwikkeling de komende jaren nog verder voort te zetten en woningzoekenden zo goed en zo snel mogelijk te blijven bedienen.

We hopen dat we deze zoektijd zo kunnen houden en zelfs nog kunnen verlagen. Zo kunnen we onze woningzoekenden zo goed en zo snel mogelijk een nieuw thuis bieden.

Lees voor