De zoektijd voor een woning bij Stadlander: we leggen het graag uit

26 april 2021

Lang wachten op een huurwoning: het is een veelgehoord onderwerp de laatste jaren. Ook binnen Stadlander zijn we hier veel mee bezig. We willen graag dat we woningzoekenden snel kunnen helpen. Hoe pakt Stadlander dit aan? We leggen het je graag uit.

20200820Heiningen-drone-zoom

Bij Stadlander zijn we veel bezig met het zo kort mogelijk houden van de zoektijd naar een woning. Stadlander is steeds aan het monitoren: wat werkt goed, wat niet? Daarbij moeten we ons houden aan de spelregels die binnen Zuidwestwonen zijn afgesproken. Belangrijk daarbij: wat heeft de woningzoekende nodig om zo snel mogelijk een passende woning te vinden? Zo zijn er verschillende manieren om woningen aan te bieden.

Maximale inschrijving van 3 jaar: waarom?

Stadlander neemt deel aan de samenwerking Zuidwestwonen. Deze samenwerking hanteert een inschrijftijd van 3 jaar.

Een woningzoekende heeft dus 3 jaar de tijd om passende woonruimte te vinden. Na deze 3 jaar kun je je natuurlijk weer opnieuw inschrijven. Maar dan begin je opnieuw met het opbouwen van inschrijfduur. Waarom doen we dit? Om een lijst met actieve woningzoekenden te hebben. Dus alleen mensen die graag willen verhuizen, binnen 3 jaar. En geen mensen die zich alvast inschrijven voor een woning over een jaar of tien. Met deze actieve lijst is er een snellere doorloop voor woningzoekenden. Zo kan Stadlander eenvoudiger onderzoeken wat werkt en wat woningzoekenden willen.

Mijn 3 jaar zit er bijna op, maar ik zoek nog steeds een woning. Wat nu?

Als je actief op zoek bent en veel reageert op woningen, heb je meestal binnen 3 jaar wel een woning gevonden. Is dat toch niet gelukt? Dat is vervelend voor je. Het is niet mogelijk om de inschrijfduur te verlengen. Het enige dat dan nog mogelijk is dat Zuidwestwonen onderzoekt  in welke mate je hebt gereageerd op passende woningadvertenties. Komt uit het onderzoek dat je veel en passend hebt gereageerd, dan gaan we eenmalig een aanbieding doen. Passend betekent: de huurprijs en de grootte van de woning past bij je inkomen en gezinssamenstelling. Heb je specifieke woonwensen dan zijn wens- en wachtwoningen misschien wat voor je.

Hoe kan ik het snelst een woning vinden?

Op Zuidwestwonen.nl bieden we onze woningen op verschillende manieren aan. Zo proberen we iedereen evenveel kans te geven op een woning. Lees hieronder welke manieren er zijn.

  • Inschrijfduur
    De woningzoekende die het langst staat ingeschreven krijgt de woning als eerste aangeboden
  • Eerste reactie
    De woningzoekende die als eerste reageert krijgt de woning aanboden. Naar inschrijfduur wordt nu niet gekeken.
  • Loting
    Uit alle reacties selecteert het systeem de gelukkige kandidaat door loting. Ook hier kijken we dus niet naar inschrijfduur.
  • Snelle reageerder
    Bij deze methode verloot het systeem de woning onder alle reacties die tussen 20.00 en 20.30 uur zijn binnengekomen op de eerste dag van plaatsing. Alle reacties die na 20.30 uur binnen komen, gaan verder op volgorde van binnenkomst reactie.
  • Wens & Wacht
    Hier kan een woningzoekende eenmalig (per groep woningen) een specifieke voorkeur opgeven. Wanneer daar een woning te huur komt, krijg je bericht als je aan de beurt bent op de kandidatenlijst.

Onze missie

We noemden het eerder al: wij willen woningzoekenden zo snel en zo goed mogelijk een thuis bieden, een plek waar iemand zich prettig voelt.

Vergeleken met de Randstad vind je in ons werkgebied  sneller een woning. In Amsterdam ligt de gemiddelde zoektijd naar een huurwoning boven de 10 jaar. Bij Stadlander is dit gemiddeld 13 maanden. Ondanks de huidige druk op de woningmarkt, is dat nog steeds redelijk snel.

We hopen deze zoektijd de komende jaren zo te houden. Zo kunnen we onze woningzoekenden zo goed en zo snel mogelijk een nieuw thuis bieden.

Lees voor