Een nieuwe toekomst voor De Leeuwerik

De oude Leeuwerik bestond uit 36 woningen; kleine appartementen en op de bovenliggende verdiepingen maisonnettes. Het gebouw dateerde uit 1982 en heeft een typische jaren 80 bouwstijl. De keuze is uiteindelijk gemaakt om het totale gebouw te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. Dit biedt tevens de kans om een totale vernieuwing van uitstraling te krijgen en de indeling van de woningen te optimaliseren. RoosRos Architecten vertelt hoe de nieuwe Leeuwerik eruit komt te zien.

Sluitstuk van Vogelenzang

De Leeuwerik bevindt zich centraal in het plangebied de Vogelenzang en heeft zodoende verbinding met het plein en beide parkeerplaatsen. De totale lengte van de voorgevel is representatief ontworpen door contact met de openbare ruimte als centraal thema te stellen. Dat zie je terug in de vele gevelopeningen. In het ontwerp is gekozen om geen dichte geveldelen te gebruiken.

De binnentuin aan de achterzijde is het kruispunt van ontmoeting

De hoofdmassa bestaat uit drie delen: twee lage delen en een hoger deel. Deze drie staan ook echt los van elkaar, om zo geen grote dichte wanden langs de straat te maken. De hoofdentree ligt aan het plein en verbindt deze drie bouwdelen met elkaar, door zwevende galerijen. Alle bergingen t.b.v. de appartementen liggen aan de achterzijde, uit het zicht. Een private plek van ontmoeting is in deze kom bedacht. Daar is het kruispunt van ontmoeting.

Architectuur

In de voorgevel zijn grote raampartijen ontworpen, ook de grote uitstekende balkons vallen direct op. Zo kan je straks vanuit de stoel naar buiten kijken – veel en prachtige visuele verbinding met buiten!

Voor het kleurenpalet hebben we ons laten inspireren door de kleuren van een leeuwerik. De leeuwerik heeft een mooi lichtbruin verenkleed, met een gestreepte licht geelbruine borst en een witte buik. Deze kleuren komen stuk voor stuk terug in de diverse bouwkundige onderdelen, van balkons tot gevelsteen.

De nieuwe Leeuwerik belooft een echte blikvanger te worden voor het dorpshart van Halsteren

De twee lage bouwdelen hebben donker metselwerk. Zij hebben hetzelfde uiterlijk, zodat het hogere lichte bouwdeel er echt uitspringt, als een alzijdig bouwblok in het plangebied. Accenten in het metselwerk zorgen voor een speels geheel. De nieuwe Leeuwerik belooft dus echt een blikvanger te worden voor Vogelenzang als dorpshart van Halsteren!

Lees voor