Toost op de gasloze, duurzame flat aan de Wierlaan

Een feestelijke dag voor bewoners van de flat aan de Wierlaan in Bergen op Zoom. Alle bewoners hadden thuis een borrelpakketje ontvangen. Zodat ze op het balkon een toost konden uitbrengen. En dat deden ze in groten getale, samen met vertegenwoordigers van Stadlander en ERA Contour. De glazen gingen donderdagmiddag 17 juni de lucht in om de afronding te markeren van de renovatie van de flat aan de Wierlaan in Bergen op Zoom.

Die renovatie was grootschalig. De bewoners beschikken na de werkzaamheden over een gasloze woning. Die is duurzaam gemaakt door het aanbrengen van nieuwe installaties voor verwarming, warm water en ventilatie. Daarnaast is elke woning voorzien van nieuw glas en betere isolatie.

Tot slot heeft de flat veel meer uitstraling gekregen door nieuwe gevelafwerking en entrees. “Echt een plaatje”, zei adjunct-directeur Michel Ouwens van ERA Contour, het bedrijf dat de renovatie uitvoerde.

Warm bad

“Wij zijn acht maanden uw gast geweest. Zonder jullie gastvrijheid hadden we niet kunnen werken. Het voelde als een warm bad”, kregen de bewoners op hun balkons te horen. Hun gastvrijheid was inderdaad noodzakelijk, want de werkzaamheden vonden plaats ‘in bewoonde staat’. Met andere woorden: de bewoners verlieten hun woning niet tijdens de renovatie. Wel hadden ze de mogelijkheid om gebruik te maken van een zogenoemde ‘rustwoning’.

“Fijn dat u het geduld en de flexibiliteit heeft opgebracht om dit te doorstaan”, zei directeur-bestuurder Marc van der Steen van Stadlander. “Op het resultaat mogen we trots zijn. Mede omdat kritische bewoners in de klankbordgroep ons scherp hebben gehouden. We hebben het samen gedaan.”

Van der Steen refereerde ook aan het feit dat op de bouwplaats aan de Wierlaan twee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief waren. “Zij hebben perspectief op een goedbetaalde baan.”

Bij de feestelijke afronding van zo’n groot project kunnen cadeautjes niet ontbreken. Wensambulance Brabant ontving een cheque en voor de bewoners waren er twee bankjes.

Comfortabeler

Een mooi geschenk van ERA Contour, maar het mooiste geschenk is toch een vernieuwde, duurzame woning in een complex met meer uitstraling. “Heel mooi, ik ben heel tevreden”, zegt bewoonster Irma Berg. “Herrie en overlast tijdens de werkzaamheden? Ja, ik ben het huis weleens ontglipt. Maar ach, kijk eens wat ik ervoor terug heb gekregen. Soms moet je even door de zure appel heen hè…”

Irma Berg: “Ik ben het huis wel eens ontglipt, maar kijk wat ik ervoor terug heb gekregen!”

Theo en Jeanne Jongenelen merken dat hun woning comfortabeler is sinds de renovatie. “Het trekt niet meer”, zegt Jeanne, “het is warmer binnen. En dat terwijl ons energieverbruik is gedaald. Ja, dat houden we altijd goed bij. De energierekening zal wel naar beneden gaan. Elektrisch koken doen we al 35 jaar. Nu hebben we een inductieplaat. Gekregen van Stadlander, samen met een pannenset.”

Theo en Jeanne Jongenelen merken dat hun woning comfortabeler is sinds de renovatie. “Het trekt niet meer.”

“We zijn stik tevreden, het is allemaal heel netjes geworden”, vatten Theo en Jeanne samen. Loeke Smalbil beaamt dat direct. “Door de kou in februari hebben we een weekje langer in de rotzooi gezeten. Maar met kacheltjes en dekentjes ging dat prima. Soms waren ze lang aan het boren en was ik de herrie wel beu. Gelukkig hadden we oordopjes gekregen… Aan de andere kant: het hoort erbij, die herrie, zonder geluid kun je niet werken.”

Loeke Smalbil: “Soms waren ze lang aan het boren en was ik die herrie wel beu.”

Blikvanger

Volgens Loeke dempt het nieuwe glas geluiden van buiten. “Het valt op als er een ambulance voorbij rijdt.” Over de vernieuwde gevels en de entrees van de flat is deze bewoonster zeer te spreken. “Veel mooier, de flat heeft een luxe uitstraling gekregen. Een blikvanger vanaf de snelweg. De buurt knapt er lekker van op. Dat lijkt me heel goed.”

Alle bewoners kregen een borrelpakketje om te toosten op de nieuwe Wierlaan.
Lees voor