De Ramerie wordt nieuw thuis voor jongeren

9 juli 2021

Woongebouw De Ramerie gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Donderdag 8 juli ondertekenden Marc van der Steen (Stadlander) en David van Houte (Coen Hagedoorn Groep) de overeenkomst voor de renovatie van het gebouw. De 14 woningen worden verduurzaamd en bieden straks een thuis aan jongeren in de Bergse binnenstad.

Het gebouw De Ramerie kent een bijzondere historie. Het is gebouwd in 1932 en deed dienst als het keukengebouw van de Oranje Nassaukazerne, die op de Korenmarkt stond. De kazerne is in 1969 gesloopt. De Ramerie bood in de jaren daarna onderdak aan een tandtechnisch laboratorium, tot het in 1983 omgebouwd werd tot appartementen. 

Lakenindustrie

De naam Ramerie is afkomstig van de lakenindustrie in Bergen op Zoom. Marc van der Steen wijst op de Korenmarkt naar het water van de Ravelijn: “Hier liep vroeger De Grebbe als open water de stad in”, draait hij zich om richting de Blauwehandstraat. “Die naam stamt nog uit de tijd van de lakenindustrie: de mensen kregen blauwe handen van het kleuren van de lakens.” De doeken werden gesponnen op houten raamwerken. Daarom noemde men dit deel van de stad ‘De Ramerie’. 

Het houten raamwerk keert straks ook weer terug naar De Ramerie. De aluminium kozijnen worden vervangen door houten kozijnen met triple glas. De woningen worden van binnenuit geïsoleerd, zodat de karakteristieke buitengevel blijft. 

Op het dak komen zonnepanelen. De woningen houden nog wel hun gasaansluiting. “We moeten straks nog een stap maken om de appartementen echt energieneutraal te krijgen. Maar ze gaan nu al van energielabel E/F naar B.”

Groene gevel

De Ramerie krijgt een hele nieuwe entree, op gelijke hoogte met de straat. De zijgevel krijgt daarmee een meer open karakter. De kale witte zijgevel wordt aangekleed met groene klimplanten. De dichte tuinmuur wordt vervangen voor een semi-open afscheiding met veel groen. Het gebouw belooft zo een hele andere uitstraling te krijgen. “Het gebouw kan wel wat liefde gebruiken”, aldus Inka Thoen van de Coen Hagedoorn Groep. 

Planning

De bouwpartner verwacht in het najaar te beginnen met de werkzaamheden – na het broedseizoen van de aanwezige gierzwaluwen. De renovatie gebeurt in onbewoonde staat. De woningen worden in het voorjaar van 2022 opgeleverd. De 2-kamerappartementen zijn erg geschikt voor jongere woningzoekenden tot +/- 40 jaar. Er komen ook enkele woningen voor jongeren tot 23 jaar.

Impressie van de nieuwe entree van De Ramerie. Afbeelding: Coen Hagendoorn Groep
Lees voor