Leerlingen speciaal onderwijs De Kameleon helpen handje mee in Fort-Zeekant

4 oktober 2021

De werkzaamheden voor het bouwrijp maken van de nieuwbouwlocatie Bergse Buren zijn in volle gang. En dat betekent dat ook de 10 woningen aan de Schimmelpennincklaan eindelijk een echt stoepje voor de deur gaan krijgen. De grond voor deze levensloopbestendige woningen wordt opgehoogd. Fijn voor de bewoners, want zij kunnen hun woningen straks ook aan de voorkant zonder drempels verlaten. Maar voor het zover is, is er nog één klus te doen: de plantjes uit de tijdelijke voortuinen verplaatsen. Gelukkig kregen de bewoners hulp van de leerlingen van VSO De Kameleon.

VSO staat voor ‘Voortgezet Speciaal Onderwijs’. Op De Kameleon krijgen de leerlingen veel praktijklessen, die hen klaarmaken voor de maatschappij. De lessen ‘groen’ zijn daar onderdeel van. Vandaag is leerkracht Jack van Uum op pad met Lynn, Tijs en Naomi. Tijs heeft het prima naar zijn zin. “Best leuk om buiten te zijn. Maar misschien niet later als werk, want dan moet je altijd buiten zijn. Ook als het regent.”

Praktijkstages

Gelukkig is het vandaag droog. En dus steken de leerlingen de schop in de grond om de planten eruit te halen. “Let op dat je goed diep steekt. De wortels moeten ook mee”, geeft Jack zijn leerlingen mee. Hij is blij met de klus in de wijk. “We zijn altijd op zoek naar praktijkstages voor onze leerlingen. Mooi om iets dicht bij de school te kunnen doen en nog iets terug te doen voor onze buren.”

Mooi om iets dicht bij de school te kunnen doen

Jack van Uum, leerkracht VSO De Kameleon

Lynn, Tijs en Naomi zitten op de middenbouw. Zij kunnen met wat aanwijzingen van Jack hun taken al goed uitvoeren. “Maar straks kom ik met een clubje van de onderbouw. Voor hen gaat het om een eerste kennismaking met groen: wat voor planten zijn er allemaal? Wat is een schop en wat kun je daar allemaal mee?”

Tijdelijke plantjes

Gebiedsbeheerder Frank Ernest is blij met alle hulp van De Kameleon. “De woningen in de Schimmelpennincklaan zijn in 2018 opgeleverd. We wisten dat de aanleg van het stoepje nog even kon duren. Dat hing samen met het bouwrijp maken van de nieuwbouw Bergse Buren. Daarom hebben de bewoners tijdelijke plantjes gekregen van Stadlander en onze groenpartner Verheij. Nu is het moment dat de tuintjes wegmoeten. Zonde van de plantjes. Sommige bewoners hebben ze zelf overgezet naar hun achtertuin, of uitgedeeld aan familie en vrienden. Alle andere planten worden er vandaag uitgehaald door De Kameleon voor de lessen groen.”

De Schimmelpennincklaan wordt tijdens de werkzaamheden opgehoogd. Daarmee verdwijnen ook de tijdelijke voortuintjes en trapjes van de 10 levensloopbestendige woningen. Zij krijgen er een Bergs stoepje voor terug.

Fort-Zeekant Test

Ondertussen is de kruiwagen vol en loopt het viertal naar de achtertuin van de Scheldeflat, even verderop. Daar worden de planten uitgezet in de gele (moestuin)bakken van Fort-Zeekant Test. Een project waar ook De Kameleon zich aan verbonden heeft. Jack hoopt het komende jaar hier echt werk van te maken met zijn leerlingen. “We hebben wat pech gehad. De verplaatsing van de bakken, corona en het afgelopen jaar zat het weer ook niet mee. Maar hopelijk gaat het volgend jaar echt groeien!”

Lees voor