Doorstart De Keet, de ontmoetingsplek voor Fort-Zeekant

29 november 2021

Bezorgd kijken Farid, Rachid en Sammy naar het hekwerk. “Dat stond gisteren nog overeind.” Was het de wind? “Het heeft wel stevig gewaaid.” Of toch vandalisme. Ze twijfelen niet lang. Binnen de kortste keren staat het hek weer omhoog. Voor je omgeving draag je zorg. En zeker als het om De Keet gaat.

De Keet

Die fameuze plek in de wijk komt volgend jaar tot leven, zo kreeg Boei Bulletin op een kille middag in november te horen. Want Farid, Rachid en Sammy zijn een paar van de nieuwe vrijwilligers die De Keet weer tot bloei willen brengen.

Stil

Jarenlang was dit een plek die bewoners koesterden. Jong en oud kwam er. Voor een bingo, voor een gezellig samenzijn. En om er te spelen in het Amaliapark. Maar nu ligt alles al anderhalf jaar stil. Vrijwilligers konden het niet meer opbrengen. Te veel gedoe, te veel regeltjes.

Jammer, heel jammer. Daar was iedereen in de wijk het wel over eens. Maar ja, hoe verder? Feysal Ben Dahman van welzijnsorganisatie WijZijn en Chantal Tebbens van woningcorporatie Stadlander staken de koppen bij elkaar. Toch nog eens proberen?

Ondersteuning

“Het Amaliapark ging langzaam achteruit”, zegt Feysal. “Daarom zijn we gaan praten met elkaar. Ook met de gemeente, met oude vrijwilligers, maar ook met andere mensen die aangaven best mee te willen doen.”

Al snel was duidelijk dat op de oude voet doorgaan geen goed idee was. Want dan zouden de vrijwilligers zich opnieuw met zaken als vergunningen en subsidies bezig moeten houden.

Feysal: “Daarom hebben we gezegd: dat doen wij. Alle ondersteuning die nodig is! De vrijwilligers kunnen zich met de activiteiten bezighouden. Het gaat erom dat ze er lol in hebben, dat het geen verplichting voor ze wordt. Maar zij zijn het gezicht van De Keet.”

Feysal Ben Dahman coacht de wijkbewoners van De Keet 2.0 de komende jaren. Met de bedoeling dat de vrijwilligers het uiteindelijk allemaal zelf doen, en hij meer naar de achtergrond kan.

Aanbouw is gesloopt

In de aanloop naar die doorstart is vorige maand de aanbouw die bij De Keet stond gesloopt. Die was te onveilig vond de gemeente. Ervoor in de plaats komt een nieuwe portocabin. Naast de bestaande. Zo biedt De Keet straks voldoende plek.

Activiteiten

Wat kan Fort-Zeekant verwachten vanaf volgend voorjaar? Tal van activiteiten. Maar er zijn ook al plannen om huiswerkbegeleiding te doen. Om niet alleen de directe omgeving bij De Keet te betrekken. Maar het een plek voor de hele wijk te laten worden. “Inspelen op de behoefte van de wijk”, aldus Feysal.
Tot die tijd waken Farid, Rachid en Sammy Idrissi over deze speciale plek. “Onze kinderen spelen hier, dan wil je dat het veilig en schoon is.”

Lees voor