Kerstfeest in de Annahof: ‘Wanneer we er zijn voor elkaar, voelt niemand zich alleen’

20 december 2021

Ineens staan er drie kerstmannen voor haar deur. Met een reusachtige bel kondigen ze hun komst aan. Verbaasd en verrast komt Maartje Fase bij de deur. De kerstmannen zijn niet met lege handen gekomen. Namens de bewonerscommissie van het appartementencomplex de Annahof in Sint-Annaland delen ze een kerstster en een kerststol uit. Meteen wordt ook het jaarboekje van de Annahof overhandigd. Maartje is blij met alle cadeautjes. “Wat worden we hier toch verwend! Een beetje vrolijkheid in een droevige tijd.’’

Kerst in Annahof
Foto: Christian Keijsers

Het is vrijdagavond in Sint-Annaland. De lockdown laat zich voelen. De horeca aan het Havenplein is potdicht. Ook het jaarlijkse kerstfeest in het zaaltje van Annahof kon niet doorgaan. Anja Hage en de overige leden van de bewonerscommissie zochten naar een alternatief. Dat werd een bezorgrondje met presentjes. Helemaal in stijl, met kerstmannen, die koeienbel en passende muziek op de achtergrond. Ook de binnentuin van het appartementencomplex van Stadlander is fraai versierd, met kerstbomen en veel lichtjes. Ad Roodenburg en echtgenote Maaike Boluijt waarderen het kerstbezoek. Maaike heeft haar kerstster nog in de hand. “Mooi hoor.’’ Het uit Dinteloord afkomstige echtpaar heeft op verschillende plekken gewoond. Maar die warmte van de Annahof, die hebben ze nergens anders meegemaakt. “Ze organiseren zoveel, echt buitengewoon.’’

Ouwe rakkers

Overal krijgen de kerstmannen een warm welkom, ook bij Anita de Bruijn. De begroeting van de blij verraste Anita mag er zijn. “Hallo, ouwe rakkers!’’ Dankbaar pakt ze haar cadeautjes aan. Natuurlijk was ook Anita het liefst samengekomen in het zaaltje. Maar ja, dat zat er vanwege de omstandigheden niet in. Ze heeft leren leven met de pandemie en alle beperkingen die daar bij horen. “Maar dit is ook geweldig!’’

Kerst in Annahof
Foto: Christian Keijsers

Jaarboek

Anita is de buurvrouw van Anja Hage, de onvolprezen aanjager van de bewonerscommissie en alle activiteiten in het gebouw. Anja is ook de samensteller van het jaarboek, een mooie traditie in de Annahof. Ook in het coronajaar waren er gelukkig hoogtepunten, zo laat het boekwerkje zien. Nieuw meubilair voor de binnentuin, een mini-concert van muziekvereniging Accelerando, een gezamenlijke fietstocht en een potje boerengolf: er komt veel vreugde voorbij. Toch was het samenstellen van het jaarboek lastiger dan ooit, bekent Anja. “De gemengde gevoelens overheersen.’’

Kerst in Annahof
Foto: Christian Keijsers

Verdriet was er ook, bij overlijdens van bewoners en altijd die spanning van corona. “Je bent er voor elkaar, in goede en slechte tijden.’’ In een appartementencomplex als Annahof ligt dat volgens Anja allemaal net wat gevoeliger. “In een straat kun je ook begaan zijn met een ander. Maar wij wonen samen onder één dak. Dat maakt het net even anders.’’ Daarom ook is het bezoekje van de kerstmannen belangrijk, legt Anja achter haar muziekpaneel uit. “Wanneer we er zijn voor elkaar, voelt niemand zich alleen. Positief vooruit denken is waar we mee beginnen.’’

Kerst in Annahof
Anja Haga (bewonerscommissie Annahof) – Foto: Christian Keijsers
Lees voor