Ondernemers in Gageldonk-West volop bezig met toekomst van de wijk

7 december 2021

Volgend jaar maart gaat de eerste paal van het nieuwe woon- en winkelcentrum in Gageldonk-West de grond in. Een project waar Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom jarenlang aan hebben gewerkt. Gageldonk-West is altijd een ondernemende wijk geweest, maar de laatste jaren gebeurt er iets bijzonders. Met het oog op het nieuwe winkelcentrum aan het Piusplein geven de ondernemers een belangrijke invulling aan de toekomstige voorzieningen.

De ontwikkelingen vergen enerzijds flexibiliteit en aanpassingsvermogen van de ondernemers, maar zorgen daardoor ook voor veel creativiteit en vernieuwing. Er ontstaan nieuwe samenwerkingen, assortimenten worden uitgebreid en er komen nieuwe concepten. Wij maakten samen met Jorg van de Sanden, manager Vastgoed, een rondje door de wijk.

Van bar naar restaurant

Mehmet Altin (55) is eigenaar van restaurant Gaziantep Sofrasi. Het restaurant, dat tijdelijk gevestigd is aan het pleintje bij de Akmarkt aan de Kamperfoeliestraat, heette eerst bar Maxim en was een Turks café. Omdat buurtbewoners geen café wilden uit angst voor geluidsoverlast, bouwde Mehmet zijn zaak om tot restaurant. Samen met mensen van de dagbesteding Tuingroep zet hij zich in om de buurt schoon te houden. Begin 2024 hoopt Mehmet naar het nieuwe winkelcentrum te verhuizen. “Het wordt echt mooi daar. En dat moet ook, want ik ga bijna met pensioen en wil mijn zaak goed achterlaten voor mijn kinderen”.

Van Turkse minimarkt naar grote supermarkt

Ook de Akmarkt zit sinds 2017 tijdelijk aan de Kamperfoeliestraat. Bedrijfsleider Kemal Yildirim is ambitieus en heeft grootste plannen met zijn supermarkt. Bij de verhuizing naar het nieuwe winkelcentrum wordt die niet alleen groter (van 700 naar 1200 vierkante meter), ook het assortiment wordt flink uitgebreid. “Er komen veel meer producten van eigen bodem zodat we een breder publiek kunnen bedienen”, vertelt Kemal. Daarnaast krijgt de winkel een modernere uitstraling en zijn er plannen voor een verse bakkerij. “Ik houd van uitdaging dus de plannen veranderen nog vaak”, lacht Kemal.

Het was een jaar vol verrassingen en uitdagingen

Pal naast restaurant Gaziantep Sofrasi heeft vishandel Kaviaar in september zijn deuren geopend. Dat ging niet zonder slag of stoot: het duurde lang voordat de vergunningen rond waren, waardoor eigenaar Mohamed el Yazidi pas een jaar na de sluiting op het Piusplein zijn winkel kon heropenen aan de Kamperfoeliestraat. Mohamed: “Het was een jaar vol verrassingen en uitdagingen.” Door de aanstaande verhuizing ziet Mohamed de toekomst gelukkig rooskleurig tegemoet. Ook hij is van plan zijn assortiment aan te passen: waar hij nu alleen verse vis verkoopt wil hij zijn klanten straks ook gebakken vis en kant-en-klare visgerechten kunnen bieden. Mohamed wilde dit al een paar jaar, maar vanwege de sloop- en bouwplannen werd het hem afgeraden.

Jorg van de Sanden is zeer te spreken over de manier waarop de ondernemers omgaan met de ontwikkelingen. “Ze dragen ieder op een eigen manier bij aan de metamorfose van Gageldonk-West”, aldus Jorg.

2023

Eerder dit jaar is winkelcentrum de Gentiaan gesloopt. Naast het nieuwe winkelcentrum komen er 95 appartementen, zowel koop als huur. De bouw van het gehele complex start in maart 2022 en wordt naar verwachting in de tweede helft van 2023 opgeleverd. De kerstinkopen voor kerst 2023 kunnen dus bij het nieuwe winkelcentrum worden gedaan!

Lees voor