Ad (74) is de steun en toeverlaat op het Juvenaatplein: ‘Ze weten nummer 22 goed te vinden’

6 januari 2022

In november vorig jaar vond voor de vierde keer de Stadlander Pareltjes Tour plaats. Hiermee zetten we bewoners in het zonnetje die zich op een bijzondere manier inzetten voor hun omgeving. Vanaf december delen we iedere twee weken een bijzonder verhaal van een van onze Pareltjes.

Deze week de beurt aan Ad van der Steen. Men denkt vaak dat hij in dienst is van Stadlander. Zeg Juvenaatplein en je denkt al snel aan Ad. Deze behulpzame bewoner heeft zich over het appartementengebouw en zijn bewoners ontfermd. Stadlander is blij met hem. “Ik vind het leuk om bezig te zijn”, zegt Ad er zelf van.

Ad van der Steen1

Als jong manneke struinde hij stiekem rond op het terrein van het Juvenaat. Hij liep er te deugnieten, naar eigen zeggen. Nu woont Ad van der Steen (74) samen met zijn vrouw al 26 jaar op het Juvenaatplein, in een van de 45 appartementen die verrezen op de plek van het klooster. Dat werd destijds gesloopt na een verwoestende brand.

“Ik kom van de Jordaan, de wijk hiertegenover, maar omdat mijn vrouw problemen met haar gezondheid kreeg wilden we graag gelijkvloers wonen”, vertelt Ad over zijn beweegredenen om in een appartement te gaan wonen. “We waren toen eigenlijk veel te jong, want de woningen hier waren toen voor mensen van 65 jaar en ouder.”

Maar het stel kreeg toch een plekje, op nummer 22, en woont daar vanaf 1995, het jaar dat de appartementen werden opgeleverd. “Het tuinieren mis ik wel. Ik was altijd ook een duivenmelker, dat mis ik ook.”

Wat er voor in de plaats kwam is de zorg voor zowat alles dat met zijn gebouw heeft te maken. Daar steekt hij heel veel tijd in. Alles wat hij doet is in nauwe samenwerking met beheerder Ad van Laarhoven van Stadlander. “Hij is mijn ogen en oren”, lacht ze.

“Ik vind het leuk om bezig te zijn en zie wanneer er iets mis is”, is het simpele maar duidelijke antwoord van bewoner Ad. En hij koestert niet alleen het gebouw en de omgeving, veel van de oudere bewoners weten hem te vinden. Even witten? Vraag het aan Ad. Een lampje vervangen? Ad komt eraan! Voor zowat iedereen is hij het aanspreekpunt. Zelfs bij ziekte of overlijden springt hij in als dat hem wordt gevraagd. “Als ze bellen ga ik helpen. Ze weten nummer 22 goed te vinden, maar als het te gek wordt zeg ik: bel Stadlander maar.”

Dat hij de steun en toeverlaat is blijkt wel tijdens ons gesprek in de hal van het gebouw. Een van de bewoners meldt tijdens het passeren dat zijn intercom niet werkt. Ad geeft meteen tips en advies, want hij weet precies hoe het systeem werkt en wat er mogelijk mis kan zijn. “Als het niet lukt kom ik straks wel eventjes langs”, eindigt hij het gesprek.

Hij is zo fanatiek in wat hij doet dat veel mensen denken dat hij in dienst is bij de woningcorporatie. Maar nee hoor. Alles gebeurt gewoon vrijwillig, benadrukken Ad en Ad eendrachtig. “Mensen als Ad zijn voor ons als Stadlander super belangrijk”, benadrukt de beheerder over de rol van bewoner Ad.

Dat we het Juvenaatplein bezoeken heeft niet alleen met hem te maken. Het complex heeft in de herfst een grondige opknapbeurt ondergaan. Schilderwerk, reinigen van de gevels, opnieuw voegen, weken waren er vakmensen bezig. Ook de brandveiligheid is fors verbeterd. Bij brand in een woning kan het vuur nu veel moeilijker overslaan naar andere appartementen.

Al die werkzaamheden vonden de bewoners niet altijd even prettig, zeker niet omdat in de periode voor de renovatie van het Juvenaatplein de gemeente weken bezig was met de riolering. Ad: “Maar ik heb tegen de mensen die klaagden gezegd: ‘Jullie willen toch mooi zitten?’” En mooi zitten de bewoners er nu inderdaad bij, want het Juvenaatplein staat er fris en strak bij. Inclusief een grotere lichte en daarmee veel prettigere entree.

Die naam Juvenaatplein is overigens nog een klein hoofdstukje apart. De appartementen liggen aan het Juvenaatplein, in feite aan het parkeerterreintje aan de voorkant. Het gebouw zelf was tot nog toe naamloos. Dat was niet altijd even duidelijk en daarom besloot Stadlander in overleg met de bewoners om de naam van de straat prominent op de gevel te plakken. Zo weet iedereen het nu te vinden!

Lees voor