Vol verwachting over Huis van de Wijk: ‘Het moet een thuis worden’

17 februari 2022

De tijd van het touwtje uit de brievenbus is voorbij. Toch kent Gageldonk-West nog altijd veel saamhorigheid. Bewoners kennen elkaar. En dat houdt ze ook vast in de wijk. Het nieuwe Huis van de Wijk is straks de perfecte plek om dat goede gevoel bij de wijk nog verder te versterken.

Huis van de Wijk


Woningcorporatie Stadlander en gemeente Bergen op Zoom koersen op een nieuw wijkhuis. Op de begane grond en eerste verdieping van de Piushof, het gebouw aan de noordkant van het Piusplein, pal naast de kerk. In de loop van 2023 opent het de deuren.

Maar zo’n huis van en voor de wijk bouw je als Stadlander en gemeente alleen in goed overleg met bewoners. Daarom konden ze deze week tijdens twee drukbezochte sessies in het huidige verouderde wijkhuis De Kastanje aangeven wat zij verwachten.

Samen koken

En verwachten doen ze veel. Van samen koken en eten à la Fort Smakelijk tot een gesprek met de wijkagent. Een plek waar jonge kinderen kunnen spelen, de oudere jeugd leerplekken vindt. Waar eenzame wijkbewoners eventjes naar toe kunnen. Al is het maar voor een kop koffie. ‘Als je elkaar leert kennen ontstaan vanzelf ideeën’, brengt bewoner Henk Beijen naar voren.

De Katholieke Vrouwen Vereniging Bergen-Oost hoopt ook op een goede grote zaal, net zoals in De Kastanje waar de vereniging nu vaste gebruiker is. ‘We hebben zo’n honderd leden, die komen vooral uit de oostelijke wijken’, zeggen voorzitter Riny Verniel en secretaris Siny Satter.

Tribune

De vereniging ontplooit tal van activiteiten in de Kastanje. Ze heeft er zelfs de beschikking over een podium, dat keurig aan de kant van de grote zaal staat opgeslagen als het niet wordt gebruikt. Het idee voor een tribune in dat Huis van de Wijk, daar moeten beide dames nog eens over nadenken.

‘Als je elkaar leert kennen, ontstaan er vanzelf ideeën’

‘Waar laat je dan je kopje koffie?’, vragen ze zich af. Is het wel zo handig om bij een voorstelling of activiteit vanaf een tribune naar beneden te kijken? Zijn er bergruimtes? ‘Want die hebben we nu ook’, wijzen beide dames naar de kasten in de zaal van de Kastanje.

Kwartiermaker Koen Oosterwaal, die de kar trekt voor het project, neemt het mee. Hij verzekert keer op keer aan iedereen dat nog niks is ingevuld, dat het ophalen van wat de wijkbewoners vinden heel belangrijk is.

Ideeën genoeg!

Ideeën zijn er genoeg bij bewoners. Bijvoorbeeld voor het volgen van taallessen of het opstarten van een leesgroepje. Een reparatiecafé waar je kleine huishoudelijke apparaten kunt brengen om te laten herstellen. Want weggooien kan altijd nog. Leuk om dit te combineren met energietips: hoe ga je thuis om met het besparen van energie.

Samenkomen en elkaar ontmoeten lijkt de sleutel. Van samen koken tot samen leren. Of gewoon gezellig een bakkie doen, terwijl de kinderen een spelletje spelen. En ondertussen help je elkaar. Kun je thuis niet printen of heb je hulp nodig bij het invullen van een digitaal formulier? Ook dat zou je moeten kunnen vinden in het Huis van de Wijk. Sommige bewoners staken zelfs hun hand al op. Zij zien een rol van gastheer of computervrijwilliger wel zitten.

Huis van de Wijk2


Muurschildering

Ook over de uitstraling hadden de aanwezigen een mening. ‘Niet te zakelijk of te strak’, klonk het. Een muurschildering kan een uitkomst bieden. Samen met jongeren aan de slag. Een paar keer per jaar wordt deze aangepast. Zo blijft het Huis van de Wijk in beweging. Maar bovenal: het moet vriendelijk zijn.

Thuis

Over de invulling is het laatste woord dus nog lang niet gezegd. Het praten gaat verder de komende maanden. Want: ‘Het moet een thuis worden’, benadrukt Jeffrey Verweij, projectleider leefbaarheid van Stadlander. Pas dan is de missie geslaagd.

Lees voor