‘De jeugd heeft de toekomst in de bouw, daar moet je goed voor zorgen’

29 maart 2022

De nog kale nieuwbouwappartementen aan de Vijverberg-Zuid waren woensdagochtend ineens het decor voor tal van bouwbedrijven én scholieren. In het kader van het grote tekort aan mensen in de bouw, organiseerden Stadlander en bouwpartner Lithos bouw & ontwikkeling een Bouwkennisdag voor leerlingen van diverse scholen uit de regio. Met succes!

Het concept is dynamisch: in verschillende nog kale appartementen aan de Vijverberg-Zuid staan woensdagochtend bouwbedrijven om leerlingen te enthousiasmeren over het werken in de bouw. Het doel? De jeugd laten zien dat werken in de bouw leuk is, dat het meer is dan het beroep van timmerman, dat er mooie banen voor ze klaarliggen inclusief goede arbeidsomstandigheden.

Leerlingen zien dat het leuk is om in de bouw te werken

Arjen de Vries, sociaal projectleider bij Lithos: “Wij voelen ons verantwoordelijk voor de nieuwe aanwas in de bouw. Gageldonk-West is de ideale plek om te laten zien wat de bouw inhoudt. Lithos is hier al sinds 2015 bezig met het opzetten van een nieuwe wijk, we hebben al zo’n 500 nieuwe woningen gebouwd. Leerlingen zien hier écht hoe het er in de bouw aan toegaat. Dat het léuk is om in de bouw te werken.”

Dat laatste deelt Richard Reijnders van de Gebroeders Bodegraven, een van de deelnemende bouwbedrijven. Hij werkt al 57 jaar in de bouw, dus aan zijn enthousiasme is niets gelogen. Aan zo’n tien leerlingen van Curio laat Richard zien hoe hij een binnenmuur met een buitenmuur koppelt. “Ik wil niet opscheppen”, begint hij zijn verhaal, “maar zonder ons bedrijf zou Nederland instorten. We beseffen vaak niet hoe belangrijk spouwmuren, kozijnen en dergelijke zijn. En daar hebben we jullie hard bij nodig.” 

Toekomst in de bouw

Eén van de enthousiaste leerlingen is Lukas, eerstejaars student Bouwkunde op Curio. “Wij hebben natuurlijk al gekozen voor de bouw, dus aan enthousiasme bij ons geen gebrek deze dag. Je leert er altijd weer wat van. Wat ik later wil gaan doen? Aannemer worden. In Oostenrijk. Dat lijkt me te gek.”

Ook de 16-jarige Eddy is enthousiast over de Bouwkennisdag. Hij woonde zelf jarenlang in Gageldonk-West en heeft de wijk daarmee zien ontwikkelen. “Ik wil later zelf ook de bouw in gaan. Het lijkt me leuk om met mijn handen te werken. Wat ik precies wil gaan doen weet ik nog niet, maar vandaag heb ik weer veel inzichten opgedaan.”

Voordelen

Waar Lukas en Eddy hun zinnen al hebben gezet op een toekomst in de bouw, is de sector voor veel andere jongeren nog helemaal nieuw. Jeffrey Verweij, projectleider leefbaarheid bij Stadlander, spreekt ze enthousiast toe: “Weet je nog niet goed wat je wil? Werken in de bouw, dat is pas chill!”

In een woordenwolk toont hij de voordelen van werken in de bouw: altijd werk, een goed salaris, wat je bouwt is blijvend en gratis fitness. Voor Stadlander zijn bouwers onmisbaar: “Natuurlijk voor de bouw en het onderhoud van onze woningen. Maar ook voor bijvoorbeeld reparaties, het verduurzamen van woningen en het verbeteren van de wijk.”

Kennis opdoen op een interactieve manier

Bij het marktkraampje van De Kok Bouwgroep staan procesmanager Anushka en haar twee collega’s voor een groepje onwetende leerlingen. Hoeveel woningen komen we tekort in Nederland? Wie is eigenlijk de minister van Volkshuisvesting? Met een quiz lokt het bouwbedrijf een onderlinge strijd uit. En dat opent heel wat ogen onder de leerlingen. “Dit is leuk!”, is wat er meerdere keren in de ruimte galmt. Anushka: “We zien dat veel leerlingen niet zo goed weten wat er allemaal mogelijk is in de bouw. Er is meer dan het beroep van timmerman. Dat proberen we vandaag duidelijk te maken.” 

Richard beseft hoe belangrijk het is om juist nu de jeugd warm te maken voor de bouw. “We komen in Nederland veel woningen tekort, daar werken we hard aan. Maar het aantal handen in de bouw is momenteel niet genoeg. Daarom geven wij veel aandacht aan scholing en helpen we scholen aan bouwmaterialen. De jeugd heeft de toekomst, dat moeten we niet vergeten.” 


Lees voor