Het vliegwiel van Centrum Gageldonk kan draaien

31 maart 2022

“Wat ik zie bevalt me.” Kees Jordans heeft er weinig woorden voor nodig. Het nieuwe hart van wijk Gageldonk-West spreekt hem aan. En dan zeker de eigentijdse Nul-op-de-Meterappartementen.

Geïnteresseerd snuffelt deze wijkbewoner deze woensdag rond op de informatiemarkt over de stroom aan nieuwbouw die het hart van de wijk te wachten staat. Hij is niet de enige!

Jubileum

“Tien jaar zijn we al bezig, maar het einde komt nu in zicht”, vertelt Marc van der Steen, de bestuurder van Stadlander. Deze woningcorporatie is, samen met de gemeente Bergen op Zoom, de grote aanjager van de enorme vernieuwing die over Gageldonk-West wordt uitgerold. “In de komende 2,5 jaar gaan we afronden. Hoe mooi zou dat zijn: om het jubileum van 12,5 jaar wijkvernieuwing af te sluiten met een wijk die weer helemaal meedoet. Het wordt de mooiste wijk van Bergen op Zoom.”

Van der Steen deed alvast een voorzet: “ProefMei Gageldonk-West, hier in het nieuwe Centrum Gageldonk. Waar je de smaken uit de wijk kunt proeven”, verwees hij naar de uitgebreide catering van het Turkse restaurant Gaziantep Sofrasi en de sapjes van het Saplab.

Het nieuwe centrum

Voor het zover is, staat er nog veel op de rol. Vandaar dat Stadlander, gemeente Bergen op Zoom, bouwer Lithos en projectontwikkelaar Rialto woensdag 30 maart de officiële aftrap geven voor het nieuwe centrum van de wijk. Op de stoep voor de voormalige H. Hartkerk.

Wat gaat er gebouwd worden? Er komen drie nieuwe gebouwen. Met winkels, zoals de supermarkten Jumbo en Avantage (voorheen Akmarkt), viswinkel Kaviaar, restaurant Gaziantep Sofrasi, de Kruidvat en een Kwalitaria. En een woonaanbod voor een breed publiek: 56 sociale huurwoningen van Stadlander, 24 vrije sector huurwoningen en 15 koopappartementen (via Rialto).

Vliegwiel

“Het nieuwe winkelcentrum is de kers op de taart”, vertelt Paul Dijkman, namens Lithos en haar maatschappelijk vastgoedpartner Zenzo. De bouw is inmiddels gestart. “We boren nu tot 100 meter diep voor de duurzame verwarming van winkels en woningen”, klinkt het trots. Lithos is al vanaf het begin bij de grondige vernieuwing van de wijk betrokken. “Wij zagen een vliegwiel met 150 kansen. We startten aan de Vijverberg-Noord en zagen de wijk weer groeien. Het nieuwe centrum is opnieuw een vliegwiel.”

Hij wijst op alle andere ontwikkelingen in het centrumgebied: een medisch centrum in de kerk, een Huis van de Wijk onder de Piushof, een grondige renovatie van het pand van de Action, eigendom van ondernemer Ahmet Akalin en gratis parkeerplaatsen. De gemeente pakt de openbare ruimte aan en toonde het ontwerp voor het nieuwe Piusplein.

Een bromtol in de kleuren van de wijk en het nieuwe centrum stond symbool voor het vliegwieleffect. Ondernemers, Stadlander, de gemeente, Rialto en Lithos zetten allen hun handtekening op de tol.

‘Graag van het gas af’

Hij woont 12 jaar in de wijk. In een eigen huis, uit 1956. “Ik wil graag van het gas af.” Maar Kees Jordans weet dat zoiets een kostbare operatie is. Daarom heeft hij interesse in de nieuwbouw in Gageldonk-West. “We hebben nu een tuin, maar zijn geen tuinmensen. Maar je moet hem wel onderhouden.” Een koopappartement is misschien wel iets, overweegt hij. Want dan is alles nieuw. En is hij meteen van het gas af. Weg uit de wijk wil hij niet. “Mijn familie woont ook hier.” Tevreden is hij sowieso over hoe Gageldonk-West nu aan het worden is. “Het ziet er mooi uit en dat allemaal in mijn eigen wijk.”

‘Bewoners zijn tevreden’

“Ik woon in de wijk, maar ik ben ook voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging (HBV). “We zijn al vanaf 2017 bij de plannen voor het centrum betrokken”, vertelt Sjef de Wit. Als bewoner ziet hij hoe de wijk verbetert. Als voorzitter van de HBV hoort hij hoe er positief wordt gereageerd op al wat er tot stand komt.

“In het begin waren mensen wat afhoudend. Zeiden: kun je de woningen niet opknappen, want we wonen goedkoop.” Nu is die stemming veranderd, weet hij. “Mensen zijn tevreden. De nieuwe woningen bieden meer comfort.”

Voor het nieuwe centrum van de wijk zag hij als HBV-voorzitter de nodige plannen voorbij komen en weer wijzigen. “Maar toen de balkons van de Gentiaan rot bleken was het snel beklonken. Nu krijgen we een mooi, representatief centrum.”

‘Mensen gaan goed met elkaar om’

Met de voormalige H. Hartkerk als buurman en tegenover zich de kale vlakte waar het nieuwe winkelcentrum verrijst zit Henk Goossens midden in de actie. Dat bouwvakkers vroeg beginnen, weet hij. Hij was er zelf een.

Maar toch ziet hij wel uit naar het moment dat alles klaar is. Dat Gageldonk-West af is. En hij rustig kan oversteken vanuit zijn woning om boodschappen te gaan doen in de winkels tegenover. “Het knapt ontiegelijk op.” Hij kan het weten, woont als sinds ’79 in de wijk en verhuisde keer op keer. “Alles waar ik woonde is later gesloopt.”

Nu is zijn thuis de Piushof. Dat gebouw gaat op de schop. Het wordt energiezuiniger gemaakt, staat een grondige renovatie te wachten. Met onderin het Huis van de Wijk. Waar de wijk verandert, ziet Henk Goossens hoe verbonden de mensen toch met elkaar blijven. Dat waardeert hij. ‘De saamhorigheid is groot, mensen gaan goed met elkaar om”

Lees voor