Lisa en Dingeman zijn de parels in Lepelstraat: ‘Wij houden van schoon’

4 maart 2022

Schoon, daar houden Lisa en Dingeman van Schilt van. Daarom komen ze in actie. Om te vegen, vuil op te rapen en in de herfst blad te ruimen. Stadlander is blij met ze. Bewoners als Lisa en Dingeman zijn voor de corporatie echte parels!

Lisa en Dingeman1

Elke dag loopt ze haar rondje om de seniorenwoningen aan de Bernadettestraat in Lepelstraat. Hier raapt ze vuil en bladeren op. Stopt het in een zakje dat ze meestal bij zich heeft en gooit het in de afvalbak. Dat kan ze niet laten. Zo zit Lisa van Schilt (82) nou eenmaal in elkaar. “Dat blijf ik doen tot het niet meer gaat.” Wat andere mensen ervan vinden interesseert haar weinig. Haar man Dingeman (84) springt bij met de bladblazer, vooral in de herfst. Want rondom staan veel (en hoge)  bomen. Daar komt echt wel wat vanaf. “Dat doen we in die periode wel drie a vier keer per week.”

Echte Lepelstraters

Vijftien jaar wonen ze nu in hun knusse woning naast de Antoniuskerk. Pal achter de voormalige Lepelaar. Een mooi stukje Lepelstraat. Zestien woningen staan er. “We zijn echte Lepelstraters”, vertellen Lisa en Dingeman thuis aan de koffie. Al komt hij oorspronkelijk van Kladde en zij uit Halsteren. “We hebben hiervoor 38 jaar in de Kerkstraat gewoond.”

‘Ik kan er niet tegen als er troep ligt’

Lisa Dingeman

Niet alleen buiten komen de twee in actie, ook binnen in het gebouw steken ze af en toe de handen uit de mouwen. Want schoon moet het zijn, vindt Lisa. “Ik kan er niet tegen als er troep ligt, ik wil dat het netjes is.” Buiten veegden ze in het begin nog, maar vanwege hun leeftijd gaat dat niet meer. De bladblazer biedt uitkomst. Als het blad massaal valt in de herfst springt een van de andere bewoners bij.

Denk niet dat er alleen blad te ruimen valt. De jeugd die gebruik maakt van de gymzaal achter de woningen wil nog wel eens een blikje of ander verpakkingsmateriaal ‘vergeten’ op te ruimen. Dat ligt er nooit lang, als het aan Lisa en Dingeman ligt.

Lisa en Dingeman2

Ze ruimt ook vuil vanuit de gedachte dat als er eenmaal troep ligt mensen geneigd zijn er nog meer bij te gooien. Zoals bij op- en afritten van snelwegen vaak is te zien. Dat is iets waar zowel Lisa als Dingeman zich enorm aan ergeren. Daarom verdwijnt achtergelaten troep rondom de Bernadettestraat zo snel mogelijk in de afvalbak.

Parels aan de kroon

Zich inzetten voor hun omgeving zit Lisa en Dingeman in het bloed. “Vroeger hielpen we ook bij het heemhuis Hof van Ram in Halsteren. Ik binnen en Dingeman buiten in de tuin”, vertelt Lisa. Voor Stadlander zijn ze parels aan de kroon van Lepelstraat. Ze krijgen alle lof voor hun inzet van de woningcorporatie.

Lees voor