Rikkert Hoffmann: ‘Je kunt Stadlander gewoon bellen, ik wist niet wat me overkwam’

29 april 2022

Rikkert Hoffmann kan het niet aanzien dat zijn woonomgeving vervuilt. Daarom laat hij zijn handjes wapperen. Hij maakt schoon en ruimt op. Niet iedereen snapt dat. Woningcorporatie Stadlander wel. Die waardeert de inzet van deze parel uit de wijk Gageldonk-West.

Veertien jaar woonde hij in Amsterdam. In een woning van een pandjesbaas, zoals hij dat omschrijft. Als huurder telde hij totaal niet mee. ‘Je moest vooral niet zeuren, ze hadden liever dat je vertrok.’ Inmiddels woont hij alweer zeven jaar in een huurwoning aan de Meidoornlaan in de wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom, waar hij een wereld van verschil ontdekte met zijn vorige woonplaats. ‘Je kunt Stadlander gewoon bellen als er iets is, ik wist echt niet wat me overkwam.’

Hoezo onveilig?

Dat vond hij zo positief dat hij besloot zich te gaan inzetten voor zijn omgeving, de wijk. Toen hij er kwam wonen was het eerste wat hij hoorde: ‘het heeft wel een slechte naam hoor.’ Dat beeld is volgens hem blijven hangen, nog steeds. ‘Iedereen blijft ’s avonds binnen, maar als je over straat loopt zie je helemaal niemand. Hoezo onveilig?’

Schoonmaken zit in zijn systeem, zegt hij. ‘Ik ben in Amsterdam schoonmaker geweest, dat is toch een beetje een tic’, lacht hij. Gevalletje beroepsdeformatie. Rond zijn woning zag hij plantsoentjes vervuilen, gebruikt worden als dumpplaats voor vuil. ‘Als ik ’s ochtends wakker word is dat het eerste wat ik zie. Oude kerstbomen, vuilnis, een friteuse’, somt hij wat voorbeelden op.

Rikkert Hoffmann


Heggenschaar

‘Ik ben gaan opruimen, daar heb ik een paar weken over gedaan.’ Vervolgens snoeide hij heggen. ‘Met een heggenschaar van de Action, die hield het niet lang vol.’ Zo knapte zijn woonomgeving langzaam op, zowel voor als achter de woning. ‘In het plantsoen aan de Meidoornlaan haal ik zelfs van die kleine bolletjes van piepschuim uit het gras.’

Niet iedereen snapt waarom hij het doet. Soms lopen mensen met een grote boog om hem heen, merkt hij. Alsof ze denken: dat zou ik ook kunnen doen, maar dan kijken mensen me aan. Dat overkwam en overkomt Rikkert ook, maar inmiddels trekt hij er zich zo min mogelijk van aan.


Goed contact

Anderen vragen hem wat hij toch aan het doen is. Ze denken dat hij er door Stadlander of de gemeente Bergen op Zoom voor wordt betaald. Rikkert is daarin heel simpel en duidelijk. ‘Wij zijn samen de gemeente.’ Voor je omgeving zorgen doe je samen, vindt hij. Als bewoners. Met de gemeente en Stadlander als dat nodig is. ‘Ik krijg alle medewerking en heb goed contact met gebiedsbeheerder Jack van Zundert.’

Klankbordgroep

Omdat hij zich betrokken voelt stapte hij ook in de klankbordgroep die de grondige renovatie van het complex waar hij woont en eendere woningen in de Berkstraat begeleidt. Over die werkzaamheden is nog steeds scepsis merkt hij in zijn omgeving. ‘Mensen zeggen: ik moet het eerst zien, terwijl ze in de Berkstraat al zijn begonnen en binnenkort hier starten. Stadlander is echt met een inhaalslag bezig!’

Lees voor