Aquacite bruist dankzij deze parels: ‘We proberen mensen naar buiten te krijgen’

3 juni 2022

Je vervelen? Op Residentie Aquacite krijg je de kans niet. Daar zorgt de activiteitencommissie wel voor. Ad van Loenhout, Henk Jordense en Kees Wanrooij brengen leven in de brouwerij. ‘We hebben elke maand 2 a 3 activiteiten.’

Parels_Bergseplaat

Een oase, het binnenterrein van Residentie Aquacite op de Bergse Plaat in Bergen op Zoom, omarmt je als er binnenwandelt. Nog meer welkom in dit kleine paradijsje voel je je in gesprek met Ad van Loenhout, Henk Jordense en Kees Wanrooij. Samen zijn ze de activiteitencommissie. Door hen en de groep vrijwilligers die ze hebben bruist het hier.

Meteen volgt een voorbeeld: ‘Op 18 juni hebben we van 10.00 tot 17.00 uur een grote rommelmarkt, dan komen Anita en Ed zingen’, kondigen de drie alvast maar aan. ‘Mensen kunnen kraampjes huren om spulletjes aan de man te brengen. Iedereen is welkom om te komen die dag. Er is parkeergelegenheid op het terrein. Ook zorgen we voor toiletten.’

Elke maand bingo

Het klinkt makkelijk, maar er gaat veel werk in zitten, beamen deze drie parels. Toch is die rommelmarkt slechts een van de vele voorbeelden. ‘We hebben twee á drie keer per maand een activiteit. Elke vrijdag sowieso barbecuu en elke maand is er bingo.’ Maar ook met Pasen en Kerstmis pakken de vrijwilligers uit met een diner of een brunch. Door het jaar heen een sport- en spelmiddag, of artiesten die optreden.

En dat allemaal om bewoners van de 114 appartementen achter hun voordeur vandaan te krijgen. Dat lukt, weten ze inmiddels. ‘We hebben soms wel 90 á 100 deelnemers.’ Die komen af op het aantrekkelijke binnenterrein. Permanent staat er een feesttent opgesteld waar elke dag wel bewoners zijn te vinden. Al is het maar om even te sjoelen off gebruik te maken van de jeu-de-boulesbaan. Er staat zelfs een biljart! ‘Die hebben we zelf gemaakt.’

Goede samenwerking

‘We hebben ook nog twee tenten. Die zetten we op bij grotere evenementen. We kunnen ze als het weer wat minder is ook nog dichtmaken aan de zijkanten.’ Alle spulletjes zijn van de activiteitencommissie, zelf aangeschaft. ‘We houden over aan de verkoop van drank. Af en toe sponsort er iemand’, verklaren de drie bestuursleden de gang van zaken.

Stadlander betaalde de verharding op het terrein. De rest doen de vrijwilligers zelf. ‘We werken heel goed samen met gebiedsbeheerder André Landa.’ Om te demonsteren hoe direct dat werkt pakt Ad van Loenhout zijn telefoon en is er snel contact. ‘Kom je vanmiddag nog langs?’ Een bevestigend antwoord volgt snel. ‘Als je André belt is hij zo hier.’

Voor de bewoners zijn die directe lijnen met Stadlander nuttig. Omgekeerd geldt dat ook. ‘Wij zijn het vaste contact, dat werkt goed.’

In de wintermaanden kunnen de bewoners voor activiteiten binnen terecht, in de kantine aan de entree. Die is ’s zomers gesloten.

De drie zijn trots op wat ze in gang hebben gezet. Stadlander waardeert dat maar al te zeer. ‘We zijn al jaren pareltjes’, lachen ze.  

Lees voor