Klussen in de wijk: ‘Heerlijk dat ze mijn tuinhek doen’

27 juni 2022

“Ik heb tot het laatst gewacht, je voelt je toch een beetje bezwaard.” Maar op deze zonnige woensdagochtend is bij Lenny Stoop uit de Ratelaarstraat alle twijfel weg. Haar tuinhekje wordt keurig in de verf gezet. Door Sjoerd en Dennis van ZEP XL. “Het is leuk om te helpen”, zeggen ze terwijl ze rustig doorwerken. Lenny is er blij mee!

Wijkklusdag

Het is klusdag in de Distelbuurt, de Populierbuurt en rond de Vijverberg. Tientallen medewerkers van De Kok Bouwgroep, woningcorporatie Stadlander, Lithos bouw en ontwikkeling, Geluk Groep, P. Jansen Installatietechniek B.V., aannemer Van den Elshout & De Bont, gemeente Bergen op Zoom en STEB advies over duurzaamheid, Cystac, WVS en cliënten van zorgorganisatie ZEP XL doen mee. Aangevuld met vrijwilligers uit de wijk.

Gratis

Op verzoek komen ze in actie. Om een tuinhekje te schilderen, te bestraten of de goot schoon te maken. Zo’n 20 klusjes zijn aangemeld nadat vooraf is geflyerd in de wijk. Of je huurt of een koophuis hebt maakt niet uit. Iedereen is op dit moment even belangrijk.
De belangstelling onder de bewoners kwam wat langzaam op gang. “Pas toen we een tweede keer flyers hebben verspreid en nadrukkelijk erbij zeiden dat het gratis is, kwam er meer respons”, lacht Anushka van den Broek van De Kok Bouwgroep. Zij ‘regisseert’ deze bijzondere dag.

Klussers

Geen twijfel

“Ik vind het heerlijk dat ze het doen”, zegt Lenny Stoop. “Ik woon hier nu 3 jaar. Ik ben alleenstaand. De eerste keer heb ik het tuinhek nog zelf gedaan, maar het is echt veel werk.” Bij de Action heeft ze nog snel een paar extra blikken verf gehaald. Je weet maar nooit of er genoeg is.

Twijfelen of hij een klusje had deed Peter Stoop een eindje verderop in de straat geen moment toen hij de flyer in de bus kreeg. “Ik ben bijna 80 en woon hier al 55 jaar. De goot moet elk jaar worden schoongemaakt en ik durf de ladder niet op.” De klussers hebben daar geen enkele moeite mee. Binnen no-time was de goot schoon.

Waardering

“We willen als bedrijven betrokken zijn bij deze wijk, en meer doen dan alleen nieuwe woningen bouwen of huizen renoveren”, legt Anusha uit. Peter Stoop kan het waarderen. Hij ziet de buurt met alle nieuwbouw opknappen. “Het gaat echt leven, het is een groot verschil met hoe het was. Zo’n klusdag als deze maakt het nog beter.”

Terwijl de klussers klussen, proberen energieambassadeurs van de gemeente Bergen op Zoom aan geïnteresseerde bewoners advies te geven hoe ze hun woning duurzamer kunnen maken. Want ook dat hoort erbij vandaag.

SRV-wagen

Leerlingen van Auris Montaal aan de Populierlaan gaan op pad om vuil te rapen. Met zakken vol keren ze terug. En ze maken nestkastjes die ergens in de wijk een plek krijgen. Met veel drift is het een getimmer van belang bij de SRV-wagen van Stadlander die als uitvalsbasis dient voor dit moment.

Jaarlijks

Voor cliënten van zorgorganisatie ZEP XL is de klusdag een mooi moment, vertelt coördinator Marc Scheepers. “Wij bieden dagbesteding voor mensen die om uiteenlopende redenen afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit is leuk, ze kunnen samenwerken met vakmensen, maar moeten ook mensen aanspreken. Het is heel mooi als afwisseling van wat we normaal doen.”
Anushka van den Broek van De Kok Bouwgroep ziet het enthousiasme rondom zich heen en blikt al vooruit. “We denken erover zo’n klusdag jaarlijks in de wijk te gaan doen.”

Lees voor