De deur staat altijd open bij Adrie Stander

5 juli 2022

De deur staat bij ons altijd open. Een uitspraak die huurder Adrie Stander op het lijf geschreven is. Het is dan ook de titel van zijn tweede boek. De geboren en getogen Bergenaar deelt daarin uitgebreid zijn herinneringen. Maandag overhandigde hij zijn boek aan Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander.

Adrie is geen onbekend figuur in Bergen op Zoom. Hij was organisator van vele evenementen en oprichter van de Stichting Vuist Tegen Spierziekte. Zelf lijdt Adrie al 50 jaar aan MS, een ziekte die de zenuwen aantast. Maar stilzitten was er nooit voor hem bij. Van de Wielerronde door de Bergse wijk Fort-Zeekant, zijn inzet voor Postduivenvereniging De Eendracht tot de artiestenmiddagen bij De Stoelemat en de befaamde Scootmobiel3daagse. Ook ging hij langs de deuren om geld in te zamelen voor het Beatrix Spierfonds. Dit leverde hem een ‘Kroontje’ op, uit handen van – toen nog – koningin Beatrix.

Distelbuurt

In zijn eigen Distelbuurt in Gageldonk-West was Adrie de motor achter de rommelmarkten. Hij koestert goede herinneringen aan de buurt. “Het was een hele mix aan bewoners. Marokkaanse, Turkse en Vietnamese nationaliteiten. Maar dat gaat allemaal heel goed samen. Bij ons was altijd iedereen welkom. Daarom ook de titel van mijn boek: de deur staat altijd open.”

Later verhuisden Adrie en zijn vrouw Tonnie naar de Reigershorst op de Bergse Plaat. Inmiddels wonen ze alweer vele jaren naar tevredenheid aan de Rembrandtstraat op Borgvliet. “We zitten daar goed, we kennen de mensen en iedereen kent ons.” Met de gezondheid gaat het minder. De MS van Adrie is sinds een paar jaar progressief en wordt steeds heviger.

Door de jaren heen wist Adrie de weg naar de gemeente en de woningcorporatie altijd goed te vinden met zijn activiteiten of betrokkenheid. Daarom kwam hij maandag naar het kantoor van Stadlander om een exemplaar van zijn boek uit te reiken aan onze bestuurder Marc van der Steen. Die nam het boek graag in ontvangst. “Heel mooi dat u uw herinneringen hebt opgeschreven. Zo blijven deze bewaard voor de volgende generatie.”

Het boek ‘De deur staat bij ons altijd open’ van Adrie Stander is verkrijgbaar via telefoonnummer 0164-259093.

Lees voor