Energie besparen hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn

25 juli 2022

Bij energiebesparing wordt al snel aan grote maatregelen gedacht: zonnepanelen, warmtepompen en isoleren. Maar ook met kleine acties kun je vaak al een groot verschil maken. Ook huurders van Stadlander kunnen zich gratis laten adviseren. Zo zijn er in de gemeente Woensdrecht nu drie ‘energieambassadeurs’ actief.

Evert Jansma2

Anderen adviseren

Eén van die energieambassadeurs is Evert Jansma uit Huijbergen. Hij is zelf al tien jaar met energiebesparing bezig. Op zijn dak liggen 29 zonnepanelen. In zijn huis is een warmtepomp geïnstalleerd. En voor de deur staat een plug-in hybride auto. “Ik was klaar met mijn huis toen ik een oproep van de gemeente Woensdrecht zag: energieambassadeurs gevraagd. Ik dacht: ik meld me aan, dan kan ik anderen adviseren.”

Hoge energieprijzen

Inwoners van de gemeente Woensdrecht kunnen een advies van een energieambassadeur aanvragen. Dat gaat via de gemeentelijke website. “Als energieambassadeur doe je vrijwilligerswerk, ik zie het als burenhulp. Je geeft onafhankelijk en vrijblijvend advies.” Volgens Jansma loopt het nog niet echt storm. “Vorig jaar heb ik in totaal elf aanvragen gehad. Dit jaar is het drukker. Dat zal te maken hebben met de hoge energieprijzen”, zegt de energieambassadeur.

Veel bereiken

“Als ik een afspraak maak, vraag ik altijd om alvast het jaarverbruik van gas en stroom op te zoeken. Dat – en de leeftijd van het huis – geeft vaak al een indicatie. Vervolgens ga ik op bezoek. Meestal denkt men dat je flink moet investeren om energie te besparen. Dan zeg ik dat je met kleine stapjes ook veel kan bereiken. Bijvoorbeeld door de thermostaat niet de hele dag op 21 graden te zetten. Eén graad minder en je bespaart al 7 procent. Dat is zo 100 euro per jaar, en met de huidige prijzen 200 euro… Een andere tip: zet de temperatuur van het water in de cv op 60 graden. Ook dat levert een mooie besparing op.”

Gratis cadeaubonnen

Evert Jansma heeft nog veel meer tips, ook om het stroomverbruik te meten en te verminderen. Woningeigenaren én huurders vertelt hij, dat ze cadeaubonnen kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld ledlampen en radiatorfolie. “Mooi meegenomen.”

Goed om te weten: er zijn nog cadeaubonnen voor huurders. Kijk op https://regionaalenergieloket.nl/woensdrecht

Lees voor