Thijmen blikt terug op zijn traineeship bij Stadlander: ‘Ik wilde ook de sociale kant van mijn vakgebied ontdekken’

13 juli 2022

Grote glimlach, rond brilletje en een mooi Brabants accent; zowel collega’s als huurders zullen de vrolijke verschijning van collega Thijmen Weening inmiddels goed kennen. Woensdag 29 juni was zijn laatste dag bij Stadlander. Na acht maanden is het, in het kader van zijn traineeship, tijd voor een nieuw avontuur bij een nieuwe woningcorporatie. Bij Stadlander leerde Thijmen hoe je kunt werken aan wonen. Wij blikken met hem terug.

Thijmen_trainee


Thijmen studeerde Ruimtelijke Ordening en Planologie en wilde na een paar technische stages ook graag de sociale kant van zijn vakgebied ontdekken. Zo kwam hij bij Wonen Breeburg terecht, in zijn thuisstad Breda. Zijn stage bij deze woningcorporatie beviel zo goed, dat hij besloot verder te willen in de wereld van de woningcorporaties. Thijmen: “Na lang zoeken kwam ik bij een traineeship uit van Expeditie Loopbaan, waarvan Stadlander een van de veertien deelnemende organisaties is. “Tijdens een zogeheten ‘Matching Day’ ga je met verschillende organisaties in gesprek. Uiteindelijk rolt daar een match uit. En zo kwam ik uit bij Stadlander.”

Verschillende ervaringen

Thijmens traineeship duurt in totaal twee jaar. In die twee jaar gaat hij bij drie verschillende woningcorporaties aan de slag. In totaal acht maanden per organisatie. “Het mooie hiervan is dat je veel ervaring opdoet en steeds weer een nieuw kijkje in de keuken krijgt”, vertelt Thijmen. “Al die ervaringen kun je weer meenemen naar de volgende organisatie. Het uiteindelijke doel is om vast in dienst te treden bij een van die veertien bouwcorporaties.”

Communicatie rondom nieuwbouw

Het grote verschil met zijn stages was dat Thijmen zich bij Stadlander vooral bezig ging houden met een communicatievraagstuk. Thijmen: “Omdat ik een stedenbouwkundige achtergrond heb, vond ik dat best wel spannend. Het was iets wat totaal buiten mijn comfortzone lag. Ik wist weinig van communicatie, dus in die zin was alles nieuw.”
Thijmens opdracht bestond uit het in kaart brengen van de communicatie rondom nieuwbouw. Daarbij was de centrale vraag: hoe kunnen we alle betrokkenen bij een nieuwbouwproject voorzien van de juiste informatie? Thijmen: “Een belangrijk onderdeel van mijn opdracht was het creëren van een stukje verwachtingsmanagement. Het bieden van de juiste informatie, op het juiste moment en aan de juiste personen. Zo kun je bijvoorbeeld informatie verstrekken over wat voor woningen er komen, hoe ze eruit gaan zien, voor welke doelgroep de huizen zijn en voor welke inkomensklasse. De betrokkenen zijn dan als het ware vanaf de eerste steen tot de laatste goed op de hoogte.”

De wijken in

Een van de dingen die Thijmen het leukst vond bij Stadlander is de wijken in gaan. “Vooral in het begin ben ik vaak met gebiedsbeheerders op pad gegaan om het gebied te leren kennen. Zo ontdek je wie onze huurders zijn en waar ze wonen. Ook het op pad gaan met de SRV-wagen, een mooie samenwerking met Woonkwartier en de Gemeente Steenbergen.”
Samen met collega’s Ria en Mariëlle (Flipsen) mocht Thijmen de start bouw bijeenkomst van centrum Gageldonk organiseren. Thijmen: “Een grote gebiedsontwikkeling met huurwoningen, vrije sector woningen en ruimte voor bedrijvigheid en horeca. De aftrap van dit project was een bijzonder moment. De dingen die Stadlander doet werden echt zichtbaar en tastbaar. Zulke plannen laten een wijk echt opbloeien”.

Volgende stap

Thijmen is deze week begonnen bij Alwel, een woningcorporatie die actief is in Roosendaal, Etten-Leur en Breda. “Ik ga de wijkconsulent in Breda ondersteunen, in een wijk vlakbij waar ik woon. Lekker op de fiets naar mijn werk dus!” Na Alwel volgt nog één corporatie en dan zit Thijmens traineeship erop. Op zijn Stadlander-tijd kijkt hij in ieder geval met een goed gevoel terug: “Ik voelde me vanaf het begin meteen thuis bij Stadlander. De afdeling communicatie is een fijn team waar iedereen voor elkaar klaar staat en waarmee we ook regelmatig leuke uitjes hadden. Dat ga ik zeker missen!” Op de vraag wat Thijmen juist niet zal missen antwoordt hij lachend: “De overstap op station Roosendaal. Die was zo kort dat ik altijd moest rennen voor de trein naar Bergen op Zoom.”

Thijmen1

Wil je meer weten over de traineeships van Expeditie Loopbaan? Ga naar expeditieloopbaan.nl of houd onze website in de gaten!

Lees voor