Anna Zorgt: ‘Geen tijd is geen excuus’

10 augustus 2022

Voor elkaar zorgen. Jong helpt oud. Zodat mensen voor wie de jaren gaan tellen gewoon op het dorp kunnen blijven. ‘Een leven lang aangenaam wonen op Sint-Annaland’. Dat ziet zorgcoöperatie Anna Zorgt als haar missie. Al acht jaar inmiddels.

Annazorgt1

De zorg staat onder druk dus kun je beter zelf aan de slag gaan, dachten actieve inwoners bij de start. Stallanders helpen Stallanders. Met een bezoekje aan de huisarts, het ziekenhuis of elders, bij een klusje in en om het huis of met het doen van boodschappen. Wie zich alleen voelt krijgt iemand op bezoek. Of komt naar de bingo, high tea of barbecue, doet mee aan de wandel- en fietstochten of dat lange weekend naar Parijs. Moeite met de computer? Vrijwilligers van Anna Zorgt springen bij. Ook steeds meer jongere inwoners waarderen Anna Zorgt en doen mee.

Dorpsloket

Klinkt heel mooi, maar wie zitten er achter dit prachtige initiatief? Dat ontdekken we al snel in Heerlijckheid Havenzicht, waar Anna Zorgt is te vinden. Vijf ochtenden per week kunnen inwoners hier binnenlopen bij het Dorpsloket. “Elke vraag is welkom”, zegt Hilde Wielaard. Samen met Janet van de Repe coördineert ze de vrijwilligers en de activiteiten van Anna Zorgt. “We zetten ons voor iedereen in, we willen niet dat mensen zitten te verpieteren. Maar als er een vrijwilliger iets voor je doet vragen we wel om lid te worden”, legt Hilde uit.

“Ook als ik de supermarkt boodschappen doe of over straat fiets gaat het gewoon door, mensen kennen je en spreken je aan”

Hilde Wielaard (Anna Zorgt)

De twee zijn dorpsondersteuners – zoals dat officieel heet – en krijgen voor al het werk dat ze doen een kleine vergoeding. “Met zoveel vrijwilligers, we hebben er 135, is wat wij doen gewoon nodig, anders hangt het als los zand aan elkaar.” Bij het belangrijke werk dat ze doen is er assistentie van Maja Vermaas en Lia de Wachter, tevens vrijwilligers. Uiteraard is er een bestuur, maar in de dagelijkse praktijk staan Hilde en haar collega Janet aan het roer van Anna Zorgt. En niet alleen als ze in Heerlijckheid Havenzicht ‘kantoor houden’. “Ook als ik de supermarkt boodschappen doe of over straat fiets gaat het gewoon door hoor, mensen kennen je en spreken je aan”, vertelt Hilde enthousiast. Ze vindt het geen probleem en geniet van het werk dat ze mag doen. “Dit is zo uitdagend, ik mag het hier allemaal regelen”, aldus Hilde.

3000 hulpvragen per jaar

Van Anna Zorgt kun je als Stallander lid worden. Wie alleen is betaalt € 2,50 per maand. Met meer mensen in een huishouden ben je € 3,50 kwijt. Inmiddels heeft zowat de helft van alle huishoudens in het dorp zich aangesloten. Het zegt veel over de betekenis die Anna Zorgt heeft. “We hebben sinds 1 januari al bijna 1200 hulpvragen gekregen, gemiddeld zitten we op zo’n 3000 per jaar. Iedere week zijn er zo’n zestig vrijwilligers op pad”, somt Hilde op.
Vrijwilligers die van Hilde of haar collega Janet keurig een telefoontje krijgen als er een hulpvraag ligt. Het afdoen via Whatsapp vinden de coördinatoren te afstandelijk en niet passend bij Anna Zorgt. “Soms moet ik dan wel vijf keer bellen voordat iemand kan. Maar dan heb ik wel weer even contact gehad met de anderen die niet kunnen. Sowieso proberen we twee per jaar met alle vrijwilligers individueel af te spreken om bij te praten”, vertelt Hilde over hun aanpak. Die vrijwilligers zijn meteen ook de ogen en oren van Anna Zorgt. “Maar stuk voor stuk hebben ze geheimhoudingsplicht, ze rapporteren alleen aan ons.

Tekst gaat verder onder de foto

Annazorgt2


Ook jongere vrijwilligers nodig

Die vrijwilligers zijn meestal jonge senioren, actieve zestigers en zeventigers die zich graag inzetten voor hun medemens. “Geen tijd is geen excuus”, lacht Hilde. Maar met die opmerking wil ze meteen wel een signaal afgeven. Anna Zorgt heeft vrijwilligers hard nodig. Ook jongere. Met het oog op de toekomst. “We hebben enkele veertigers”, legt Hilde uit, “maar dat zijn er niet veel. Hoe mooi zou het zijn als moeders terwijl hun kinderen op school zitten even een uurtje vrijmaken om iemand te bezoeken. Of gewoon hun kinderen meebrengen als er een activiteit is waar ze vrijwilliger zijn.”

Een begrip in Sint-Annaland

Coördinator Hilde merkt dat Anna Zorgt steeds meer een begrip wordt. “We zijn geen zorgorganisatie, wij zorgen voor het welzijn van mensen”, benadrukt ze. Werk dat door gemeente Tholen, maar ook de provincie Zeeland als belangrijk wordt gezien en met subsidie wordt ondersteund. Ook de professionele zorg weet Anna Zorgt te vinden, en werkt graag samen. “Laatst belde er zelfs een secretaresse van een chirurg voor hulp aan iemand uit Oud Gastel. Maar dat kunnen we niet doen. We zijn er echt voor Sint-Annaland.” Dat Sint-Annaland Anna Zorgt inmiddels koestert blijkt ook wel uit het feit dat de eigenaar van Heerlijckheid Havenzicht, ondernemer Arjan van Dijke, de ruimte in zijn pand belangeloos ter beschikking stelt. Zo kon een zeer laagdrempelige ontmoetingsplek in het dorp ontstaan. Voor elkaar zorgen. Ook op deze manier!

Wil je meer weten over Anna Zorgt? Kijk dan op www.anna-zorgt.nl.

Lees voor