Bewoners aan de slag op Narcissenveld: ‘We hebben niet veel mensen nodig, als het maar de goeie zijn’

13 september 2022

Swingende muziek, kinderen die zich uitleven op het luchtkussen, gezellig kletsende buurtbewoners, nieuwe plantjes in de bakken, bladeren weggeruimd, de muurschildering opgefrist. Ja, het was op vrijdag 2 september een drukte van jewelste op het Narcissenveld in Tuinwijk. Wij namen er een kijkje.

Narcissenveld

Het Narcissenveld komt tot leven. En dat is precies de bedoeling van deze middag, vertelt bewoonster Marion den Boer. Want dat Narcissenveld kon weer wel wat aandacht gebruiken. “Het zag er allemaal niet zo netjes meer uit.” Deze middag moet dat veranderen, liefst voor langere tijd.

“We hopen op deze manier een aantal bewoners te vinden die samen voortaan het onderhoud wil doen. We hebben niet veel mensen nodig, als het maar de goeie zijn”, zegt ze. Halverwege de middag lijkt dat al redelijk te lukken, want al is het niet overdreven druk; toch melden zich drie vrijwilligers.

Tekst gaat verder onder de foto


“Als we vier mensen hebben die actief willen zijn is het voor ons al een succes”, vindt sociaal werker Clint Koolen van de WijZijn Traverse Groep. Hij is nauw bij de buurt betrokken. “Aan ons om dat de komende tijd te gaan begeleiden.”

In actie

Buurtbewoonster Marion den Boer kwam jaren geleden al in actie voor een beter Narcissenveld. Voor kinderen was er toen weinig te beleven: het terreintje was vooral het domein van veel struiken. Maar resultaten kamen er. Met medewerking van Stadlander, gemeente Bergen op Zoom, kunstenaar IWAZ en WijZijn veranderde het verloren hoekje in de Tuinwijk in een mooi open speelterrein. Fraai gemarkeerd door een aantal forse bomen die op warme dagen een lekkere schaduw geven.

Muurschildering Iwaz opgefrist

Er kwamen speeltoestellen, een twisterveld, een kleurige wandtekening van Iwaz, gemaakt samen met de kids uit de buurt. En plantenbakken. “Maar we hebben toen met bewoners niet afgesproken om ze bij te houden”, zegt Marion. Het verwaarloosde, dat was aan het begin van de middag goed te zien. Dat kan dit keer anders en beter hoopt ze. Met een handjevol betrokken bewoners die van tijd tot tijd de handen uit de mouwen willen steken. Want de nieuwe plantjes zien er fris uit. En Iwaz werkt en passant de muurschildering bij zodat ook die er weer strak bijstaat. “Er was klimop over gegroeid en op geschreven”, vertelthij.

Tekst gaat verder onder de foto’s


‘Wat hier gebeurt is fantastisch’

Tineke van Dam is voorzitter van de wijkcommissie Tuinwijk. Ze is erg betrokken bij haar wijk, wil graag weten wat er speelt en juicht het initiatief toe. ““Wat hier gebeurt is fantastisch! We weten hoe moeilijk het is om mensen uit hun huis te krijgen. De gemeente wil graag dat mensen in actie komen. Maar we zien ze niet komen. Daarom is dit heel moedig.” Bewoners die er niet waren krijgen allemaal alsnog een uitnodiging in de brievenbus om mee te doen. Samen dat Narcissenveld proper en aantrekkelijk te houden!

Lees voor