Burendag-coördinator Rian Liefhebber: ‘Er is maar één belangrijke regel: het moet vooral gezellig zijn’

12 september 2022

Nadat ze ruim drie jaar geleden de Ontmoetingswinkel in de Steenbergse Kaaistraat opende, is Rian Liefhebber in Steenbergen en omstreken zeker geen onbekende meer. In haar winkel ontmoeten heel wat inwoners uit de gemeente Steenbergen elkaar. De bezoekers hebben een aardig diverse achtergrond. “Ze neuzen tussen de gebruikte kleding van uitstekende kwaliteit. Tussen de rekken ontstaan als vanzelf gesprekjes. Hier aan de ontmoetingstafel kunnen die worden voortgezet onder het genot van een kopje koffie of thee. En zo ontstaan heel spontaan leuke contacten. Mensen sluiten vriendschappen of beoefenen samen hun hobby. Dat is precies het doel dat ik met mijn Ontmoetingswinkel voor ogen heb.”

Ria Liefhebber

Vanuit een werkgroep voor de viering van het 750 jarig jubileum van Steenbergen bood Rian Liefhebber aan om haar schouders te zetten onder het organiseren van ’Burendag’ in Steenbergen. “Ook hier is het doel dat mensen elkaar ongedwongen ontmoeten. Elkaar wat leren kennen en ook belangstelling voor elkaar krijgen, dat spreekt mij aan”. In Steenbergen wordt de ‘Burendag’ op zondag 25 september gevierd. Vanwege 750 jaar Steenbergen en 25 jaar één gemeente wordt deze viering extra ondersteund door gemeente Steenbergen.

Ook Stadlander ziet het belang van ‘Burendag’. Wanneer verbinding en betrokkenheid tussen bewoners van een wijk of gebied ontstaat, komt dat het leefklimaat ten goede. Ook dat zorgt ervoor dat het plezierig wonen is. Daarom ondersteunen wij Burendag en leveren zelf een bijdrage. Ook geven wij inwoners als Rian Liefhebber graag een podium op deze Stadlander-pagina, om te vertellen over de organisatie van Burendag.


Tien locaties in Steenbergen

Rian Liefhebber: “In de kern Steenbergen vieren we ‘Burendag’ op tien locaties. In Wijk ’t DrieVierde en in de Wouwsestraat wordt deze dag al elk jaar georganiseerd. Voor de overige acht locaties mag ik de coördinatie doen. Onze bedoeling is om een zo laagdrempelig mogelijke ontmoeting mogelijk te maken voor alle inwoners van Steenbergen. En met alle inwoners bedoel ik ook onze migranten en vluchtelingen. Uit Polen, Roemenië, Oekraïne en tal van andere landen. Ze wonen hier nu en maken deel uit van onze gemeenschap. Hopelijk nemen ook zij deel aan de ‘Burendag’ en voelen ook zij de verbinding.”

Hapjes en lekkernijen

Rian Liefhebber vertelt in het kort wat over de acht locaties die zij onder haar hoede kreeg. We beginnen bij haar ‘eigen’ locatie. “Hier in de Kaaistraat zetten we op ‘Burendag’ lange tafels buiten. Iedereen is welkom en kan aanschuiven. Er worden hapjes en lekkernijen geserveerd uit diverse landen, klaargemaakt door onze nieuwe
plaatsgenoten. Denk daarbij aan Baklava, aardappelsalades, spekkoek, bijzondere hapjes uit Eritrea en noem maar op. We beginnen hier om 10:00 uur. De bezoekers kunnen niet alleen smullen of met elkaar kletsen, ze kunnen ook deelnemen aan
allerlei gezelschapsspelletjes.
Om 11:45 uur is een bezoek gepland van dweilband De Primeuren. Die maken een rondwandeling langs ook de andere Steenbergse locaties. Het is overigens ook de bedoeling dat onze bezoekers ook eens bij de negen andere Burendag-plekken
gaan kijken.”

Schuilkelders opengesteld

Een voorbeeld in het centrum is de kerk van ‘Open Deur’ in de Geert Vinckestraat. Hier kunnen de bezoekers een kijkje nemen in de ondergrondse schuilkelders van het voormalige postkantoor. Ook hier kan deelgenomen worden aan spelletjes en
zullen de lekkere hapjes en drankjes niet ontbreken. Binnen kunnen ook de authentieke muurschilderingen worden bekeken, deze zijn door Open Deur
gerestaureerd.

Rondleidingen en cursus bloemschikken

In de Nederlands Hervormde Kerk aan het Kerkplein worden tussen 11:00 en 17:00 uur rondleidingen gegeven. Niet alleen in de kerk, ook op de begraafplaats achter de kerk zijn diverse bijzondere graven te bezichtigen. Liefhebbers van bloemschikken kunnen gratis deelnemen aan de cursussen die worden gegeven.

Barbecue

Een bezoek aan het Scoutingterrein aan de Oude Vest is tussen zeker ook de moeite waard. Naast deelname aan tal van gezelschapsspellen kunnen bezoekers aanschuiven voor de barbecue die vanaf 15:30 uur wordt gehouden.

Popkoor The Sparrows

De Vredeskerk en het actieve ‘Hart van Zuid’ hebben voor de ‘Burendag’ de handen ineen geslagen en organiseren samen diverse activiteiten. Om 14:00 uur is hier een optreden van popkoor The Sparrows gepland. Hof van Nassau aan de Lindenburghlaan houdt ‘Open Dag’ en ook de nieuwe afdeling ‘VanThuisUit’ in Onze Stede zet de deuren open.
Bezoekers zijn eveneens hartelijk welkom bij SDW aan de Zuidwal. Er is een heetuin
ingericht, er kan worden genoten van de door de bewoners zelf gebakken lekkernijen en er staat een optreden gepland van ‘The Southwall Singers’.

“Kom allemaal”

Kortom er is in Steenbergen op ‘Burendag’ vanalles te beleven. En het blijft een mooie kans om op ongedwongen wijze heel wat mensen te ontmoeten. Bij dit alles kan Rian Liefhebber zeker nog helpende handen gebruiken. “Er is al een groep zeer actieve vrijwilligers. Maar extra hulp is zeker welkom. Ook voorafgaand aan de Burendag zelf. Er zijn ook mensen nodig die in een buurt de bewoners kunnen motiveren om aan de dag deel te nemen. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook vanuit Onze Stede, waar bewoners onder begeleiding hun buurt ingaan om bewoners persoonlijk uit te nodigen. En vanaf deze plek doe ik ook graag een oproep aan alle inwoners van Steenbergen: kom allemaal en ontmoet elkaar!”

Lees voor