Met Samen Thuis warm de winter door: ‘‘Mensen zijn blij met iedere broek of jas’

9 september 2022

We zijn te gast in de Heiningenflats, bij activiteitencommissie Samen Thuis. Waar een uitgebreide collectie gebruikte, maar kwalitatief goede winterkleding klaar ligt (en hangt) in een van de ruimtes onderin de flats. Maar liefst 130 dozen zijn er de afgelopen weken uitgepakt. Kleding, tassen, schoenen en nog veel meer. Bedoeld voor bewoners van de appartementen, voor mensen uit de wijk. Voor iedereen die het niet breed heeft en toch warm gekleed de winter in wil.

Inmiddels is de kledingverkoop een begrip in de wijk. “We zijn hier drie jaar geleden mee begonnen”, vertellen Moniek Dierks, Karin Knijnenburg en Anny Luijsterburg van Samen Thuis. Een inval van Karin, maar de overige leden van Samen Thuis waren zo overtuigd. “Soms zie je kinderen in dunne kleren, met linnen schoentjes, omdat het geld ontbreekt voor goede kleding, voor stevig schoeisel. Hier kopen ze voor 5 euro een volle tas.” Kleding en schoeisel die Samen Thuis volop krijgt aangeboden vanuit de stad . “We selecteren het goede eruit, er zit zelfs merkkleding tussen hoor. Maar dat maakt voor de mensen die komen kopen niks uit, ze zijn blij met die broek of jas voor weinig geld, daar gaat het ze om.”

‘Winkeltje’ komt goed van pas

Het verkooppunt dient ook als ontmoetingspunt voor de bewoners van de drie flats. “Wij zitten altijd buiten als we open zijn. De ruimte is klein. Zo kunnen mensen binnen rondkijken. De kleding rekenen we buiten af.” Zomer en ook winter gaat het zo. “Er komen ook mensen met vragen naar ons toe, omdat ze toch weten dat we er zijn.” De drie weten  prima te weg te vinden. Naar huisbaas Stadlander, maar ook naar instanties als de gemeente als dat nodig is.

Tekst gaat verder onder de foto

AC Samen Thuis

Zo biedt het ‘winkeltje’ nog een extra voordeel voor de bewoners. Maar er is nog een plus. De activiteitencommissie, de naam zegt het al, organiseert van alles voor de bewoners. Van de maandelijkse bingo tot kindervakantiespel voor de vele kinderen in de 360 woningen. En dat kost geld. “We moeten ons zelf zien te bedruipen. De ruimtes onderin de flats mogen we van Stadlander gebruiken. En we krijgen een kleine bijdrage van de wijkcommissie. Maar de rest moeten we zelf betalen.” De opbrengst van de verkoop komt daarom goed van pas.

‘Jij hebt zo hard gewerkt’

Op zaterdag 24 september is het Burendag. Ook Dan komt Samen Thuis in actie. Kinderen kunnen zich laten schminken, of, vanaf 8 jaar, graffiti spuiten. Hapjes en drankjes verzorgen de bewoners samen. “We hebben bijna 30 nationaliteiten, dat gaat heel goed.” Iedereen doet wat, draagt zijn steentje bij. “Ik heb wel meegemaakt dat we de hele dag bezig waren en er ’s avonds Somalische vrouwen bij me aanbelden. Met eten, allerlei hapjes”, vertelt Anny over de saamhorigheid. “Ze zeiden: jij hebt zo hard gewerkt, hier heb je eten.”

Fameus in de flats is de jaarlijkse sinterklaasviering waar Karin, Moniek en Anny behoorlijk trots op zijn. Elk kind (in 2021 waren het er 134 in de leeftijd tot 10 jaar) krijgt een surprise, een klein cadeautje. Met echte Zwarte Pieten gaat Samen Thuis langs de deur. “Vooral buitenlandse mensen willen graag met onze Pieten op de foto.” Voor de sinterklaasactie gaat Samen Thuis langs alle 360 deuren. Om een kleine bijdrage vragen. “Al geven mensen hun laatste 50 cent, geven doen ze”, weten ze inmiddels uit ervaring. Kinderen waarderen alles wat de activiteitencommissie doet. “Eentje zei er ooit: we zijn hier allemaal het zelfde. Daar krijg je gewoon kippenvel van.”

Praktische info

De verkoop van tweedehands kleding is in de zomermaanden op woensdag en donderdag van 18.00 tot 20.00 uur. In de wintermaanden op woensdag van 18.00 tot 20.00 uur en op donderdag van 15.00 tot 17.00 uur.

Lees voor