Dikke prima voor modelwoning Wierlaan

28 oktober 2022

De wijk Warande-Oost wordt duurzaam en gaat van het gas af. Tegelijkertijd krijgen de huizen een eigentijdse uitstraling. Soms inclusief een groen dak met sedum en mos aan de gevel. Wat woningcorporatie Stadlander en bouwpartner Constructif gaan doen is te zien in de modelwoning aan de Wierlaan. Stadlander probeert meteen ook huiseigenaren enthousiast te maken om in hun woning te investeren.

Rikie Hoeben en Dennis Beugelsdijk

Koken op gas? Nee, dat gaat straks niet meer. Even een verbaasd gezicht. Hoe moet het dan? Wierlaan 29 bruist van de activiteit en van de vragen op deze zonnige oktoberdag. En dat is niet vreemd. Stadlander showt er hoe woningen in Warande-Oost van het aardgas af gaan en duurzamer worden gemaakt. Daar komen de uitgenodigde bewoners graag naar kijken.

Vragen zijn er om beantwoord te worden. “We steken hier vooraf veel tijd en energie in”, legt Anne-Marie van Heemst, gebiedsconsulent van Stadlander uit. Nieuwsgierig laten de wijkbewoners zich rondleiden door de woning. In de keuken waar straks voor het koken inductie het toverwoord is. Het gas verdwijnt uit de woningen.

Tekst gaat verder onder de foto

Keuzes: best lastig

“Ik denk wel dat we voor een toilet boven gaan”, laat een ouder echtpaar weten bij het weggaan. Of misschien toch die nieuwe badkamer waar dan een van de slaapkamers voor wordt opgeofferd? Keuzes, keuzes. Best lastig. Ze hebben iets om over na te denken.

Wat elke woning in ieder geval krijgt, is dak-, gevel-, spouwmuur- en vloerisolatie. Kunststof kozijnen met isolatieglas en zonnepanelen op elk dak. Dat maakt wonen in deze huizen van de jaren zestig een stuk comfortabeler. Daarbij gaat de nieuwe mechanische ventilatie ervoor zorgen dat vocht zich niet kan ophopen.

We leveren maatwerk

Wie een extra toilet boven wil of een nieuwe badkamer gaat meer huur betalen. Dat geldt ook voor een nieuwe berging. “We gaan na deze kijkdagen in de modelwoning bij iedereen thuis ook nog op gesprek. We leveren maatwerk”, legt Cees Ploeg uit. Hij is senior vastgoedontwikkelaar nieuwbouw & renovatie bij Stadlander. Als 70 procent van de bewoners ja zegt tegen het project wordt in februari 2023 begonnen.  

De werkzaamheden duren tot medio 2024. Zo zijn deze woningen straks helemaal bij de tijd. Dat is zeker de overtuiging van Rikie Hoeben. Ze praat mee in de klankbordgroep. Als er iemand enthousiast is dan zij wel: “Een dikke prima!” Tuurlijk kent ze de modelwoning al van de vergaderingen. “Kijk die ramen. Die kunnen kantelen. Dat is zo handig. Ik ga vragen of er horren voor zijn te bestellen.”

Sedum op je dak

Haar woning aan de Grote Beerstraat is van zonnepanelen voorzien. “Al tien jaar. Zodra het kon heb ik dat gevraagd en ik ben toen al meteen op inductie overgeschakeld. Tot volle tevredenheid. Ik wil er nooit weg. Nu het totale huis wordt geïsoleerd al helemaal niet meer. Ik ga ook voor de badkamer aan de voorzijde. Met toilet. Daar moet je wel wat extra huur voor betalen, maar dat is niet meer dan normaal.”

Tekst gaat verder onder de foto

Warm water via blokverwarming

Over die badkamer moet José Bergs van het Boerhaaveplein nog even nadenken. Maar het spreekt ook haar wel aan. “We zijn in het tweede kwartaal van 2023 aan de beurt. Ik kook nu nog op gas. En we hebben een boiler voor het warme water.”

Dat is straks niet meer nodig. De woningen krijgen hun warme water straks ook via de blokverwarming. Net zoals de warmte in huis. Die blokverwarming blijft voorlopig nog op aardgas draaien. ” ENNatuurlijk is aan het onderzoeken hoe de blokverwarming op termijn van het gas af kan.” aldus Ploeg.

De wijk vergroenen

Als kers op de taart hopen we op 50 à 60 woningen een groen dak aan te brengen en panelen met mos. “We willen de wijk vergroenen”, verduidelijkt de projectleider. “Het is nu toch een beetje een kale wijk.” Bij de modelwoning is te zien hoe een woning letterlijk ervan opfleurt. Het spreekt José Bergs meteen aan: “Ik hoop dat we zo’n dak krijgen.”

Lees voor