Jonge huurders enthousiast over wonen in de Ravelijnflat: ‘Het is ideaal’

14 oktober 2022

Vlakbij de binnenstad, uitzicht op het Ravelijn, alle ruimte om te parkeren, het NS-station op een paar minuten lopen, om de hoek het groen van het Bolwerk. Ideale plek om te wonen als je wat ouder bent? Zeker. De Ravelijnflat aan de Le Grandstraat is geen verkeerde plek. Voor ouderen én voor jongeren.

Want in het gebouw zijn ook 5 aantrekkelijke jongerenstudio´s aanwezig. Deze kleine appartementen zijn speciaal bedoeld voor jongeren die bereid zijn de overige, oudere bewoners zo af en toe eens te helpen, als ze dat vragen. We spraken Max Philipse (22) en zijn vriendin Eline Nieuwenhuyzen (22) en Isabeau van Elzakker (24) en haar vriend Kelvin Matheijsen (24). Hij woont er niet, maar is wel vaak bij Isabeau.

Tegenprestatie

In de Ravelijnflat is de huur voor de studio’s laag. Omdat de jonge bewoners een tegenprestatie leveren. Een keertje boodschappen doen bijvoorbeeld. Eens helpen met een bed in elkaar zetten. Kleine klusjes die weinig tijd kosten. “Ik ben vanmiddag nog met de oudste bewoner op pad geweest. Voor haar coronaprik. Ze is bijna 90 jaar”, zegt Eline.

Eindelijk samenwonen

Maar hoe zijn ze op deze bijzondere plek terechtgekomen? Hoe wisten ze ervan? “Mijn vader las erover”, vertelt Max. “Ik dacht, ik probeer het gewoon.” Want het sprak hem meteen aan, ook om iets voor medebewoners te kunnen betekenen. Bovendien zouden Eline en hij zo eindelijk kunnen gaan samenwonen. “Regulier iets huren lukte ons niet. Of je komt voor heel veel geld uit bij een particuliere eigenaar.”

Dat is voor de student psychologie en zijn vriendin Eline, die als goudsmid werkt, niet te betalen. Ze kwamen op de wachtlijst. Een jaar moesten ze geduld hebben, maar inmiddels wonen ze al maanden tot volle tevredenheid in hun studio en zijn ze voorlopig niet van plan er weg te gaan.

Voor Isabeau is de Ravelijn al twee jaar haar thuis. “In het begin deden we meer voor de bewoners, boodschappen, naar de weekmarkt. Maar er is veel veranderd. Er zijn mensen naar het verpleeghuis gegaan, anderen zijn overleden.” Jongere bewoners namen hun plaats in, het woongebouw is bedoeld voor 55-plussers. Die nieuwe bewoners doen minder een beroep op de bewoners van de studio’s. “Maar er zijn af en toe wel momenten dat we samen eten of koffie drinken in de ontmoetingsruimte. Daar kun je je voor opgeven.”

Les Misérables

Isabeau belandde in de Ravelijnflat toen ze de opleiding Verzorgende volgde bij Curio. Deze onderwijsinstelling en Stadlander, eigenaar van het complex, begonnen enkele jaren geleden een gezamenlijk project: studenten van Curio trokken in de studio’s om de oudere bewoners te helpen waar dat nodig was. Inmiddels is die samenwerking voorbij, maar het idee van jonge bewoners die de oudere helpen is gebleven. Isabeau werkt nu als verzorgende op woonvoorziening Lambertijnenhof en kiest ervoor voorlopig haar studio aan te houden. “Het is ideaal, vlakbij de stad en goedkoop.” Met toevallige extra’s. Zo kon ze vanuit haar woning meegenieten van Les Misérables, het openluchtspel dat onlangs op het Ravelijn werd uitgevoerd.

Geen studentenflat

Die studio’s zijn haast een soort van tiny houses, maar dan in een woongebouw. Ze hebben geen aparte slaapkamer. Wonen en slapen gebeurt in dezelfde ruimte. Wel is er een afzonderlijke keuken en badruimte. Wie belangstelling heeft er ook te gaan wonen, kan contact opnemen met Stadlander. De studio’s zijn nadrukkelijk geen studentenflat. Jonge bewoners moeten in alles rekening houden met de oudere bewoners en ook bereid zijn iets terug doen voor de oudere bewoners.


Interesse in een jongerenstudio?

Jongeren die interesse hebben in een studio, kunnen zich aanmelden door te mailen naar info@stadlander.nl t.a.v. het Gebiedsteam. Als kandidaat moet je ingeschreven zijn als woningzoekende op Zuidwestwonen.nl. Voeg bij ‘Documenten’ je adreshistorie, inkomensgegevens en een korte motivatie toe. We nemen contact met je op als er een woning vrij komt.

Lees voor