Woonfraudeteam Stadlander is blij met tips van oplettende buurtbewoners

24 oktober 2022

Elke woning moet zo snel mogelijk worden verhuurd aan wie daar recht op heeft. Helaas gebeurt dat niet altijd. Soms door bewust te frauderen, soms ook omdat huurders het niet in de gaten hebben. Esther en Arjan zijn bij Stadlander dagelijks bezig met de aanpak van woonfraude. “Veel mensen zitten op dit moment te springen om een woning. Daarom pakken we woonfraude aan: in deze tijd is elke woning keihard nodig.”

Woonfraude is een serieus probleem. Stadlander startte daarom twee jaar geleden een team Woonfraude. Dit team richt zich op huurders die bewust frauderen: bijvoorbeeld door willens en wetens in een huis te wonen waar ze geen recht op hebben. Of helemaal niet op dat adres verblijven.

‘Wie vreemde zaken in zijn omgeving ziet, moet dat vooral melden’

Esther en Arjan hebben dit jaar al zo’n 180 gevallen van woonfraude opgespoord en de teller loopt nog steeds. “Maar we kunnen het niet alleen. We krijgen hulp van politie, gemeente, sociale recherche en soms ook uit de buurt zelf.” Het fraudeteam is blij met elke tip van oplettende wijkbewoners. “Wie vreemde zaken in zijn omgeving ziet, moet dat vooral melden. De anonimiteit van de tipgever is gegarandeerd.”

Onderhands verhuren

Esther en Arjan maken veel vormen van woonfraude mee. Huurders die netjes de huur betalen, zonder dat ze in de woning wonen. “Voor hen is het een rekensom. Ze strijken alle toeslagen op en behouden hun sociale voorzieningen. Die huur strepen ze gewoon af van hun inkomsten.” Onderhuur en kamerverhuur zijn ook veel voorkomende gevallen van woonfraude. “Malafide verhuurbureaus maken soms mooie sier met onze woningen.” Soms is er ook sprake van een grijs gebied. Als voorbeeld noemen Esther en Arjan mensen die pas een nieuwe relatie begonnen zijn en vaak bij hun liefde wonen, zonder dat ze zich hebben laten uitschrijven op hun oude adres. “Soms duurt het even voordat je de knoop hebt doorgehakt. Wij horen in dat soort gevallen graag het hele verhaal van de huurder.”

Het wordt anders als de leegstaande woning in de tussentijd onderhands wordt verhuurd aan vrienden of bekenden. “Dat mag niet en is dus fraude.” Ook prostitutie en activiteiten die met drugs te maken hebben, worden als woonfraude gezien. Woonfraude komt in het hele werkgebied van Stadlander voor, weten Esther en Arjan. “In de dorpen net zo goed als in de stad.”

Heb jij tips? Stuur dan een e-mail naar woonfraudestadlander@stadlander.nl.

Lees voor