Peter van den Berg: ‘Als woningcorporatie werk je om mensen een thuis te geven’

5 december 2022

Op de bedrijvendag van de TU Eindhoven staat Stadlander met een missie: de ogen openen van studenten. Als enige woningcorporatie op de bedrijvendag vertelt Stadlander graag over de maatschappelijke impact die zij hebben met hun vastgoedafdeling. Iets waar Peter van den Berg als gebiedsontwikkelaar van Stadlander graag over meepraat. “Een woningcorporatie is écht heel interessant voor studenten die een bouwkundige studie doen.”


Dat woningcorporaties een afdeling vastgoed hebben, heeft niet altijd iedereen in de gaten. Peter: “Eigenlijk zouden we als sector op de bedrijvendag moeten staan. Want iedere woningcorporatie heeft een afdeling voor vastgoed. Als gebiedsontwikkelaar ben ik verantwoordelijk voor de slimme keuzes die we als woningcorporatie maken. Keuzes die invloed hebben op heel veel mensen: denk maar eens aan het verduurzamen van woningen. In 2050 willen we CO2-neutraal zijn en dat is een hele opgave. Want: waar blijven mensen in de tussentijd? Als team werken we samen om dit soort grootschalige projecten te stroomlijnen. En dan ook nog eens in samenwerking met de gemeente en andere stakeholders.”

Maatschappelijke impact

Op de bedrijvendag merkt Peter al snel dat veel studenten niet nadenken over een carrière bij een woningcorporatie. “Veel studenten willen graag bij een bedrijf met een grote naam werken. Op zo’n bedrijvendag vertellen wij ze dat je bij een woningcorporatie een hoger doel dient. Je racet niet van project naar project, want als de bouw eenmaal af is, begint het werk voor ons eigenlijk pas echt! Van projectmanager (techneut) tot assetmanager en projectontwikkelaar, met een bouwkundige achtergrond kan het allemaal. De komende honderd jaar blijft zo’n woning – en de huurders die er wonen – onze verantwoordelijkheid.

Tekst gaat verder onder de foto

Het is een eyeopener voor veel studenten: wij doen iets om de maatschappij te verbeteren. Dat is een veel grotere uitdaging. We bouwen de woningen niet zelf, we laten ze bouwen. Dan kan je pas goed nadenken over duurzaamheid en innovatie. Als corporatie werken we daarin veel samen met grote marktpartijen, om de woningen in stand te houden of te verduurzamen. Bovendien wordt onze sector door het ministerie aangespoord om te pionieren. Wij zijn de partijen die hele wijken verduurzamen en dus staan we ver vooraan in de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Van bouwen met hout tot biobased materialen, en van circulair bouwen tot CO2-neutraal wonen. Zodra studenten dat beseffen zie je ze denken: dát is interessant!”

De juiste sector

Voor Peter zelf is de bedrijvendag een bevestiging van zijn ambitie. “Ik voel me prettig in deze sector. Het is mooi om te zien dat je tijdens de bedrijvendag met studenten aan de praat raakt, die écht interesse hebben in het maatschappelijke aspect van ons werk. Studenten die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een specifieke stage waarin ze dat kunnen onderzoeken. Daarvan hoop je dat ze na afloop contact met je opnemen, zodat je als corporatie beter om kunt gaan met het creëren van een goede woonomgeving voor mensen. Want uiteindelijk werk je om mensen blij te maken én een thuis te geven.”

Lees voor