Stadlander-huurder Noud van der Wegen in duurzame woning: ‘Nul-op-de-Meter betekent voor mij dat ik zelfs geld terugkrijg’

12 december 2022

De 84-jarige Noud van der Wegen woont sinds 2017 in een Stadlander-woning aan de Ram van Hagedoornstraat. Hij is uitermate tevreden over het comfort dat hij dagelijks ervaart. En nu, met de zo enorm gestegen energietarieven, is zijn tevredenheid nog verder gestegen. “Ik schaam me bijna om te kunnen zeggen dat ik van de energiecrisis geen last heb. Integendeel, over vorig jaar kreeg ik zelfs nog geld terug”.  

Op de plek waar voorheen de Jacinta kleuterschool stond bouwde Stadlander nieuwe woningen. “Ik woon vanaf mijn 27e al aan de Ram van Hagedoornstraat. Hier schuin tegenover, op de hoek. In onze straat werden deze nieuwe woningen gebouwd en ik kon de bouw vanuit mijn huis volgen. Vervolgens was ik er als de kippen bij om me in te schrijven. Er was veel belangstelling voor, zo bleek. Er waren uiteindelijk 52 inschrijvingen voor 17 woningen”, vertelt Noud van der Wegen.

Nul-op-de-Meter

“Op 17 augustus 2017 werden de woningen opgeleverd en konden we – mijn huidige echtgenote Anneke en ik – verhuizen. We kwamen in een heerlijk huis. Het kan niet mooier. Een gemakkelijk te onderhouden woning, goed geïsoleerd, met een warmtepomp en met 26 zonnecollectoren op het dak. Ze noemen dit niet voor niets een Nul-op-de-Meter-woning. En dat is geen fabeltje. Tenminste als je geen gekke dingen doet en niet zomaar wat raak gaat stoken. Over de temperatuur hebben we niets te klagen, de thermostaat staat hier gewoon op 20 graden, we hoeven dus beslist geen kou te lijden. In de winter is het lekker warm, in de zomer heerlijk koel. Overigens woon ik hier tegenwoordig alleen. Anneke woont sinds twee jaar in het Hof van Nassau”.

Voormalige woning koelde in de winter snel af

“Het comfort was in ons vorige huis wel anders. Als ik in de winter voor het naar bed gaan de thermostaat terug op 15 graden zette, hoorde ik de kachel een paar uur later al aanslaan. Zo snel koelde het er af. Die woning was niet geïsoleerd en dat merkte je dus heel goed”.

“Niet alle bewoners houden rekening met elkaar”

Noud van der Wegen voelt zich nog steeds goed thuis in de straat waar hij het grootste gedeelte van zijn leven woont. “Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik er behoorlijk aan moet wennen dat hier nu ook gezinnen met jonge kinderen wonen. Want dat houdt in dat het soms aardig lawaaiig kan zijn.

En niet alle buurtbewoners houden evenveel rekening met elkaar. Maar al bij al heb ik zeker niets te klagen. Een goed geïsoleerd huis met een flinke woonkamer en drie slaapkamers, dus volop ruimte. Het is beslist comfortabel wonen”.

Stadlander bouwt nog meer duurzame woningen in Steenbergen

Op dit moment bouwt Stadlander meer duurzame woningen in Steenbergen. Een voorbeeld hiervan is het project Redoute in de nieuwbouwwijk Buiten de Veste. Het gaat hier om 16 ‘Nul-op-de-Meter’-woningen in de sociale huur. De woningen hebben geen gasaansluiting maar een warmtepomp. In combinatie met vloerverwarming biedt dit een zeer comfortabel binnenklimaat.

Ook zijn de woningen voorzien van zonnepanelen die evenveel energie opwekken als een gemiddeld gezin per jaar verbruikt. De bouw van deze woningen is in september gestart en de verwachting is dat ze voor de zomer van 2023 in gebruik kunnen worden genomen.

Couveringe Park

Ook in het Couveringe Park, aan de Molenweg in Steenbergen, start Stadlander een bouwproject. Het betreft hier een woongebouw van drie verdiepingen met 24 duurzame appartementen waarvan de meeste Nul-op-de-Meter zijn. Het is de bedoeling dat dit project in het eerste kwartaal van 2023 start. De oplevering wordt in 2024 verwacht.

Lees voor