Architect vertelt: ‘Inspiratie voor nieuwbouw Vijverberg-Zuid vond ik in bestaande woningen’

4 januari 2023

Oud en nieuw vloeit subtiel in elkaar over op de Vijverberg-Zuid, alsof het zo moet zijn! Aan de Waterleliestraat in Gageldonk-West zijn de eerste 47 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Bijzonder: het uiterlijk en gevoel van de woningen, het metselwerk én de kleuren van de kozijnen: de bestaande en nieuwe woningen zijn tot in detail op elkaar afgestemd. Architect Tjerk van de Wetering van Spring Architecten is zichtbaar trots op het werk dat is gerealiseerd: “Het is een fijn project met oog voor detail!”

“Het is een fantastische kans om deze bouw te mogen ontwerpen. De uitdaging in dit project ligt vooral in de samensmelting van de bestaande en nieuwbouwwoningen”, legt Tjerk uit. 

Inspiratie

Tijdens de ontwerpfase heeft de architect vooral inspiratie opgedaan door de bestaande woningen in de wijk. “Het ritme in de gevels van de bestaande woningen was het voorbeeld voor de nieuwbouw op de Vijverberg-Zuid. Met als resultaat: reliëf in het metselwerk en een mooie baksteenkeuze. Alleen met het metselwerk hebben we niet iedereen even blij gemaakt. Het reliëf en de verschillende kleuren baksteen waren voor de metselaars een behoorlijke uitdaging, maar het resultaat mag er zijn!”, merkt Tjerk lachend op.  

Tekst gaat verder onder de foto

Architect Tjerk van de Wetering


Oog voor detail

Opvallend aan dit project is dat de kleuren van de kozijnen van de nieuwbouwwoningen overeenkomen met de kleuren van de kozijnen van de bestaande woningen. “Stadlander heeft deze woningen vorig jaar een schilderbeurt gegeven. We hebben de kleuren op elkaar afgestemd. Dat maakt dat het geheel nu zo goed bij elkaar past.” Tjerk blikt terug op een fijn project met aandacht voor detail. “De balustrade van de appartementen is een bijzonder ontwerp dat de bewoners enerzijds transparantie biedt, maar tegelijk ervoor zorgt dat lege bierkratjes niet zichtbaar zijn. Zelfs over het kleinste detail is nagedacht. En dat heeft ervoor gezorgd dat we samen een mooi project hebben weggezet.”

Lees voor