Architect vertelt: ‘Nieuwbouwproject Redoute is het resultaat van samenwerking’

10 januari 2023

Een nieuwe wijk in het oude vestingstadje Steenbergen. Wanneer je als architect gevraagd wordt om daar een plan voor te ontwerpen, staat je een mooie uitdaging te wachten. Architect Dennis van Klij van Marquart Architecten werkt samen met bouwbedrijf en projectontwikkelaar Maas Jacobs aan deze opdracht. Dennis: “Nieuwbouwproject Redoute in de wijk Buiten de Veste is een combinatie van verschillende stijlen, waar details en een praktische indeling samenkomen. Dat bereik je alleen door samen te werken.”

Dennis herinnert zich nog goed dat ze het verlossende bericht krijgen: hun plan komt als winnaar uit de bus voor het ontwerpen van een nieuwe wijk in Steenbergen. “Wat een kick! Dat moment is uiteindelijk waar je het voor doet, waar je samen voor gaat. Want dat is Redoute: samenwerking. Samen bereik je meer. Wij zijn een architectenbureau dat zoekt naar oplossingen. Dat is een uitdaging, maar het loont ook.” 

Een combinatie van stijlen

Gelegen aan de noordrand van Steenbergen valt de nieuwe woonwijk Redoute precies tussen twee stijlen, vertelt Dennis. “Aan de ene kant van de wijk staan huizen met lichte kleuren. Aan de andere kant hebben de huizen een rode baksteen. Voor Redoute hebben we gekozen om de stijlen van deze twee wijken te combineren: de lichte kleurstelling van de ene wijk, met de jaren 30 stijl van de andere wijk. Kleine ruitjes in de ramen, details met een houten uitstraling, een strook met staand metselwerk. Fijne details aan de ene kant, grover aan de andere kant.

Wat zo bijzonder is aan deze wijk is de referentie naar het water. Als vestingstad is Steenbergen omringd door water van de West-Brabantse waterlinie. In alle nieuwe woonwijken wordt graag verwezen naar het water van vroeger. Die kleine accenten geven de huizen eigenheid en een twist. Het plan gaat uit van een standaard rijwoning. In ons ontwerp maken we de huizen uniek met een afwijkende kleurstelling en houten details. zodat ze opvallen en locatiespecifiek zijn. Een eigen uitstraling hebben. Het puntdak dat we hebben ontworpen draagt daar ook aan bij en maakt weer een mooie verbinding met de houten elementen van de huizen in de wijk.”  

Tekst gaat verder onder de foto


Praktisch tot in detail

Voor sociale woningbouw is het bovendien belangrijk een balans te vinden tussen details en budget. En dat terwijl de bouwkosten de lucht inschieten. Dennis: “Als architect ben je continu op zoek naar oplossingen. Daarom is die samenwerking met de aannemer, modelleurs, tekenaars én architecten zo belangrijk: samen kom je tot de beste oplossingen. Een huurwoning in Nederland is tegenwoordig luxer dan de meeste koopwoningen. Dat zie je ook terug in de praktische details van Redoute: een afgesloten ruimte voor de wasmachine en droger op zolder, zodat de rest van de ruimte gewoon te gebruiken is. De warmtepomp staat beneden achter het toilet, dat is makkelijker voor het onderhoud. En alle slaapkamers zijn zo ingericht dat een bed en een kast ook daadwerkelijk in de ruimte passen. Toekomstige huurders genieten straks van een woning die past in de omgeving én ook nog eens praktisch is.”

Architect Dennis van Klij
Lees voor