Terugblik op renovatie flat Gageldonk: ‘Aangenaam wonen in witte parel’

17 januari 2023

De deuren klapperden. De wind was soms de baas in de woning van Wim Brant. “Als ik papieren op de vensterbank legde, waaiden ze gewoon op de grond.” Wie nu in zijn appartement binnenkomt, voelt hoe aangename warmte je tegemoet komt. Dit is het wonen van de toekomst.

Flat Gageldonk, het appartementengebouw aan de Populierlaan, onderging een grondige opfrisbeurt. Ruim een jaar na het einde van de ingrijpende werkzaamheden is het tijd om met een paar bewoners te praten. Over hoe alles is verlopen, en om te vragen wat ze nu van hun woning vinden. Wim Brant hoeft niet lang naar woorden te zoeken. “We zijn tevreden, ook de bewoners die bij de start kritisch waren.”

Triple glas

De flat was een verouderd gebouw dat eind jaren ’60 is gebouwd. In een tijd dat we anders naar het verbruik van energie keken. “We hadden al wel dubbel glas, maar de kozijnen hadden kieren.” Nu zijn er kunststof kozijnen met triple glas: nog een laag extra dus. Dat zorgt voor ongekend comfort. De warmte blijft binnen, de kou buiten. “In de oude situatie zat ik soms met een dekbed op de bank”, weet bewoner Bert Henning nog. Zo slecht werd zijn woning warm. Ook ’s zomers is het nu beter. “Het wordt nog wel warm, maar stukken minder dan eerst”, aldus Henning. Het dikke glas houdt de ergste warmte tegen. “Ik heb vroeger wel eens 38 graden gehad”, vult Wim Brant aan.

Wim Brant

Tijdens de renovatie zijn ook de gevels geïsoleerd. Op het dak leveren zonnepanelen elektriciteit. Alle woningen zijn van het gas af. Koken gebeurt met inductie. Of, zoals bij Wim Brant, gewoon met een elektrische kookplaat. “Die had ik al en ik vind het prima zo.” Verwarmen gebeurt nog wel via een CV, maar door de goede isolatie verbruiken de bewoners veel minder gas.

Hipper uiterlijk

Wie nu langs de flat komt ziet een modern gebouw, met een nieuwe entree. Eigentijds wit geschilderd. Helemaal passend bij onze wijk, die dag na dag een hipper uiterlijk krijgt. Als in 2024 de gemeente Bergen op Zoom ook nog de Populierlaan aanpakt (deze ‘racebaan’ verandert in een kalme woonstraat) is flat Gageldonk met recht een van de parels van de wijk.

Vertrouwen

Bert Henning en Wim Brant wonen lekker, dat maakt ons gesprek wel duidelijk. Maar ze zijn ook tevreden over de manier de werkzaamheden zijn uitgevoerd door De Kok Bouwgroep. “Ik heb ze gewoon de sleutel gegeven,” zegt Bert. Zoveel vertrouwen was er over en weer. “Alles ging keurig in overleg. Toen ik om een extra stopcontact vroeg, was dat zo geregeld. De vloeren werden keurig afgedekt. En ik kreeg een elektrische kachel om te verwarmen op het moment dat mijn CV tijdelijk werd afgesloten.”

Bert Henning

Als de bewoners vragen hadden tijdens de renovatie, konden ze altijd iemand aanspreken van de aannemer of van Stadlander. “We hadden ook een speciale keet voor de bewoners. Voor als we even uit het lawaai wilden,” vertelt Wim Brant. Dat had nog een voordeel. “We leerden elkaar beter kennen.” Contact dat blijvend is gebleken. “Ik ga nu bij meer mensen in de flat op bezoek.”

Compliment

Hebben ze dan helemaal geen kritiek? Natuurlijk wel. “Ik stoor me aan de mechanische ventilatie,” wijst Bert Henning naar de muur van zijn woonkamer. Dat apparaat is duidelijk aanwezig. “Dat had ik wel anders gewild.” Graag had hij ook zijn inductiekookplaat ingebouwd gezien. Maar ach, het zijn details. “Ik ben voor energie nu minder kwijt. Door de zonnepanelen en de goede isolatie.” De tevredenheid overheerst. Bert kijkt al vooruit. “Kijk,” wijst hij vanuit zijn keukenraam. “Daar woont mijn moeder. In de Piushof. Die wordt nu ook gerenoveerd. Daar willen ze dat het precies zo gaat als hier.” Een mooi compliment aan het eind van dit verhaal!

Lees voor