De Dag van… Annique en Renate: ‘Huurders kunnen op ons rekenen’

24 februari 2023

In onze nieuwe rubriek ‘De Dag van…’ gaan we met verschillende Stadlander-collega’s in gesprek over hun dagelijkse werk. Wat houdt het werken voor een woningcorporatie in? Waar krijgen onze collega’s zoal mee te maken in de dienstverlening naar onze huurders, en hoe zetten ze onze huurders écht centraal? Dit keer gaan we in gesprek met gebiedsbeheerder Annique ten Voorden en woonconsulent Renate Quirijns. Ze werken samen vanuit het kantoor van Stadlander aan de Fabrieksdijk in het hart van de stad Steenbergen.

Renate (links) en Annique (rechts)

Woonconsulent, gebiedsbeheerder. Wat doen deze medewerkers binnen Stadlander? En wat hebben ze met elkaar te maken? Annique en Renate hebben allebei direct contact met huurders, maar in een verschillende rol. “Ik ben dagelijks op pad en in gesprek met onze huurders”, trapt Annique het gesprek af. Ze begint haar dag meestal op kantoor en bekijkt meldingen van huurders die zijn binnengekomen via het Klanthuis en gaat vervolgens op pad. Of ze gaat op eigen initiatief richting ‘haar’ huurders. “Je weet nooit wat de dag gaat brengen.”

Schoon, heel en veilig

Wat ze dan zoal doet? Dat wisselt per dag. Of eigenlijk haast per uur. Maar het uitgangspunt is steeds schoon, heel en veilig! “Zo ben je met vuilnis in de weer, het volgende moment ben je maatschappelijk werker omdat buren wat met elkaar hebben. Dan willen ze dat ik het oplos zonder dat ze zelf met de buren hebben gesproken. Mooi niet!” Maar ook als ze plots een aanbouw ziet is ze attent en meldt ze dat aan collega’s. Een verwaarloosde tuin? Kan zomaar een signaal zijn dat er iets speelt. Annique is alert.


Dienstbaar

De problemen waar huurders mee aankloppen zijn zeer uiteenlopend. “Bij technische vragen verwijs ik mensen door en als mensen zelf geen melding kunnen maken doe ik dat wel, hoor. Maar ik weet inmiddels al goed hoe je een CV-ketel moet bijvullen”, lacht ze. “Bewoners vinden het heel fijn dat je direct aanspreekbaar bent. Ik maak me dienstbaar aan de mensen, ik doe dit nu twee jaar maar ik word nu al op straat herkend en aangesproken. Ik ben de ogen en de oren van Stadlander in de wijken.” Ze merkt dat huurders haar ook steeds meer vertrouwen. “Eerst was ik Stadlander, nu ben ik Annique.”

Haar huurders willen af en toe best eens negatief doen over Stadlander, maar dat pareert Annique vaardig: “Als je uitlegt hoe het bij ons werkt begrijpen ze dat wel. In dat opzicht zijn wij ambassadeurs van Stadlander.” Dat is ze ook als ze nieuwe huurders in een woning ontvangt, ook een van haar taken. “Ik heb ook al een korte cursus techniek voor niet-technici gehad. Zodat ik goed kan uitleggen hoe het werkt, kortom: ik doe best veel hé!”

Leefbaarheid ondersteunen

Voor woonconsulent Renate Quirijns is het kantoor in Steenbergen de belangrijkste werkplek, waar ze intern overleg heeft met collega’s in Bergen op Zoom, maar ook met bijvoorbeeld gemeente Steenbergen, Vraagwijzer (in hetzelfde pand), politie. “Mijn taak is vooral bewonerscommissies begeleiden. Initiatieven voor leefbaarheid ondersteunen. Dat varieert van het realiseren van een praathuis bij ons complex De Clockskens tot een plantmiddag in een straat of bij een complex.”
Bij zo’n groot project als een praathuis waar veel geld mee is gemoeid doet Renate alle voorwerk voor de bewoners. “Het initiatief komt van hen, maar ik maak de onderbouwing, regel de offertes. Zoiets duurt best lang, bewoners kunnen dan ongeduldig worden en dan is het aan mij om ze uit te leggen hoe dat komt.”


Betrokken bij Steenbergen

Maar zij bemiddelt ook bij overlast in de complexen van Stadlander, zeker als de problemen wat groter zijn. “Vaak in samenwerking met Annique. Met regelmaat trekken we samen op en springen we samen in de auto.” Zo betrokken zijn ze allebei. Toch verloopt de dag van Renate doorgaans gestructureerder dan die van haar collega.
Omdat Renate al lang in Steenbergen werkt kent ze de huurders en zij kennen haar. “Daarom ook voel ik me zo betrokken bij het centrumplan Steenbergen.” Stadlander heeft als opgave het woningbezit te verduurzamen. Dat lukt niet altijd met de bestaande woningen. Soms maken die plaats voor nieuwbouw. Het centrumplan is een grote operatie waarbij Stadlander optrekt met de gemeente en zorginstelling tanteLouise. De eerste fase speelt nu aan Doktersdreefje en Gummarusvelden waar bewoners te horen hebben gekregen dat deze huizen niet blijven. “Veel bewoners zijn tachtig plus, ze wonen er al lang en willen er niet weg.”


‘Zie het als een kans’

Er is veel onzekerheid. Voor Renate is het een uitdaging om die weg te nemen. “Er zijn mensen die zeggen: laat die bulldozer maar komen, ik blijf. Ik spreek huilende mensen, maar uiteindelijk weet ik ze gerust te stellen en ga ik er tevreden weg. Ik zeg: zie het als een kans niet als een bedreiging.” Een kans op een nieuwe woning met eigentijds wooncomfort en zuinig in energie. Annique vult aan: “Mensen zitten snel hoog in hun agressie, voor ons is het de kunst dat ‘af te pellen’ om zo bij het echte probleem te komen.” Wat er ook op hun pad komt: huurders kunnen op Renate en Annique rekenen. “We laten hen niet vallen.”

Lees voor