Huis van de Wijk maakt nu al veel indruk: ‘Ik kijk er naar uit hier te werken’

23 februari 2023

Open, veel licht, veel ruimte. Een grote zaal, kantoren, studieplekken, activiteitenruimtes, een tribunetrap, een grote keuken en een loopbrug. Het Huis van de Wijk in Gageldonk-West belooft dat allemaal. Wie met kwartiermaker Koen Oosterwaal nu door het pand wandelt kan alleen maar enthousiast worden.

Terwijl bouwvakkers van de De Kok Bouwgroep volop bezig zijn met de ruwbouw schetst Oosterwaal aan een klein gezelschap van buurtbewoners en professionals van de organisaties die hier straks gebruik van gaan maken hoe het plaatje wordt. Op de begane grond en eerste verdieping ontstaat een uniek gebouw, alweer een extra dat wordt toegevoegd aan onze al maar veranderende wijk!

Het bezoek staat niet op zich. Half mei kunnen alle bewoners er komen kijken. Want wat er gebouwd wordt is van en voor hen. Dat staat bij alles wat er gebeurt voorop, benadrukt Oosterwaal! “Ik kijk er naar uit om hier straks spreekuur te kunnen houden”, blikt wethouder Joey van Aken al vooruit. “Dat doe ik nu regelmatig in De Kastanje en dat ga ik zeker in het Huis van de Wijk voorzetten.” Hij roemt de openheid van het gebouw. “Het is een mooie aanvulling op Gageldonk-West. Ik ben vooral benieuwd naar de tribunetrap.”


Scenario’s

“Open, open, open.” Pascale van Zuilen, manager van Bibliotheek West-Brabant, hoeft niet lang naar woorden te zoeken om haar eerste kennismaking samen te vatten. “Hier is ruimte om te ontmoeten, om te werken, maar ook om na te denken.” Nadenken doet Bibliotheek West-Brabant nu al. Over de vraag op wat voor manier de organisatie hier straks aan de slag wil. “Daarover praat je nu al met de andere partners ook, over hoe we elkaar kunnen versterken.” De bibliotheek werkt op dit moment verschillende scenario’s uit. “We spelen in ieder geval in op de vraag vanuit de wijk”, dat weet Pascale wel zeker. Samen met andere gebruikers als zorg- en welzijnsorganisaties SDW, GGZ WNB, TWB, Amarant en WijZijn Traverse, maar ook woningcorporatie Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom.


Voor Koen Oosterwaal, hoe kan het anders, is het Huis van de Wijk nu al werkelijkheid. Hij kan precies benoemen waar wat komt alsof hij in een 3D-presentatie rondwandelt. Welk wandje blijft en waar een opening komt. Waar een kantoor, waar een studieplek voor de jeugd uit de wijk. Maar ook is hij open over de uitdaging het gebouw straks zo energiezuinig mogelijk te maken. Misschien wel zonder gas. Iets dat nog nadere uitwerking vergt de komende tijd. “We willen ook op de langere termijn een gezonde exploitatie.”

Koen Oosterwaal

Hart van de wijk

“Kijk”, wijst hij naar de uitbouw aan de achterzijde die straks de grote zaal vormt. “Hier in deze hoek hebben we de biljarters gedacht. Een eigen plekje, net zoals nu in de Kastanje. Maar wel mobiel, zodat alles weg kan als er grotere bijeenkomsten zijn.” Bijzonder wordt een extra geïsoleerder ruimte op de begane grond. Om lekker muziek te kunnen maken zonder dat het overlast geeft. Of omgekeerd je in alle stilte te kunnen terugtrekken.

Eind mei, begin juni zit de ruwbouw erop en kan het afbouwen beginnen. Welke aannemer dat doet is nog niet beslist, de aanbesteding is in volle gang. Eind dit jaar of begin 2024 opent het Huis van de Wijk de deuren. Samen met het nieuwe winkelcentrum, het toekomstige medische centrum in de voormalige H. Hartkerk en de vernieuwde Action het nieuwe hart van onze wijk!

Lees voor