Trots op Gageldonk-West keert terug: Hoogste punt winkelcentrum bereikt, wijk krijgt nieuw elan

10 februari 2023

Veel bewoners geloofden er niet meer in. Het duurde lang. Heel lang. Maar nu het nieuwe winkelcentrum rondom het Piusplein verrijst, maakt die afwachtende houding plaats voor trots. Dit is het nieuwe Gageldonk-West. Een wijk die er mag zijn.

De vlag gaat in de top, omdat het hoogste punt van winkelcentrum Gagedonk-West is bereikt. Op de foto van links naar rechts Sammet en Muhammed Gaziantep Sofrasi van het gelijknamige restaurant en toekomstig bewoner van een van de koopappartementen Jennero Rijaard.

Donderdag 9 februari werd er met een kort feestelijk moment het hoogste punt van de nieuwbouw van Centrum Gageldonk gevierd. Die trots straalde ook af van directeur Stefan van Loon van woningcorporatie Stadlander, samen met de gemeente Bergen op Zoom de motor achter de vernieuwing. “Ik krijg te horen: mooi wat jullie doen in de wijk. We wandelen zelfs een rondje door de wijk als we visite krijgen.” Mensen gaan Gageldonk-West met andere ogen bekijken, merkt hij. Zelfs wie er niet woont. Na de sloop van verouderde huizen en de bouw van honderden nieuwe ziet iedereen de vooruitgang.

Grote belangstelling

Kers op die taart is het nieuwe winkelcentrum. De plek waar supermarkten Avantage en Jumbo een plek vinden, maar ook Kruidvat, Kwalitaria en lokale ondernemers als viswinkel Kaviaar en restaurant Gaziantep Sofrasi. Na de zomervakantie is de bouw klaar en kan het inrichten beginnen. Misschien eind dit jaar, anders begin 2024 gaan de deuren open. Erboven komen appartementen, verdeeld over drie complexen. Sociale huur van Stadlander, vrije sector van Rialto en ook nog eens 15 koopappartementen aan de Kastanjelaan. In totaal maar liefst 95 woningen waar nu al de belangstelling groot voor is!

“Volgende maand beginnen we met de verhuur van de vrije sectorwoningen”, kondigde directeur Kees Schipper van vastgoedontwikkelaar Rialto tijdens het feestelijk moment rond het hoogste punt aan. Wie aast op een sociale huurwoning moet nog enkele weken langer geduld hebben. Ook de koopappartementen gaan vlot van de hand, maar daar zijn er nog wel van te koop.

‘Er is heel wat gebeurd in de wijk’

Schipper bedankte bouwer Lithos voor het mooie werk dat wordt geleverd bij de bouw van winkels en appartementen. “Papier is gewillig, het moet uiteindelijk wel worden gemaakt.” Dat Lithos dat kundig doet kan iedereen die het project passeert met eigen ogen zien. Projectleider Bjørn Jongste van deze aannemer haalde aan dat in 2014 de operatie in Gageldonk-West begon met de sloop op de Vijverberg Noord en de voorbereiding op de nieuwbouw. De appartementen en woningen waren twee jaar later klaar. “Sinds die tijd is er heel wat gebeurd.” Alleen al Lithos bouwde bijna 300 nieuwe woningen tot nu toe.

Gageldonk-West maakt zich nu op voor de finale. Aan de Vijverberg-Zuid en aan de Populierlaan bevinden zich de laatste nieuwbouwlocaties. Rondom het Piusplein, waar straks het hart van de wijk klopt, komen ook nog een Huis van de Wijk, een medisch centrum in de voormalige Heilig Hart Kerk en een vernieuwde Action. Volgende jaar is Gageldonk-West als nieuw!

Lees voor