Architect aan het woord: ‘De nieuwbouwappartementen van Smerdiek-West zijn een verlengstuk van het park’

17 maart 2023

In het najaar van 2023 kunnen bewoners hun intrek nemen in de nieuwe appartementen in Smerdiek-West. Zowel aan de Bloemenlaan als aan de Frank van Borselenlaan verrijzen twee moderne en kleinschalige woongebouwen met een heerlijke ligging. De gebouwen staan namelijk aan het rand van het nieuwe park. Architect Bart van der Velde van architectenbureau Grosfeld Bekkers Van der Velde werkt mee aan het project en vertelt ons meer over deze bijzondere appartementen.  

Groen, groener, groenst: de foto’s van de nog te verschijnen nieuwbouwappartementen ademen de natuur. En dat is ook precies de bedoeling, legt Bart uit. “Er komen twee gebouwen aan de rand van het park met in totaal 33 ruim opgezette appartementen. In het ontwerp is dat gevoel van het park meegenomen en doorvertaald naar de appartementen.” 

Groene hart  

Het park is dus het startschot geweest voor het ontwerp van de twee woongebouwen. De twee woningblokken liggen aan de rand van het park. Bewoners kijken dan ook uit over het park. En eenmaal buiten sta je meteen in het groene hart. Behalve het park zijn ook andere, belangrijke faciliteiten op een steenworp afstand, zoals het historische centrum, de bibliotheek en de brede school. “De appartementen zijn voor verschillende doelgroepen interessant,” vertelt Bart. “De wijk is gemoedelijk en volop in ontwikkeling. Hierdoor is het zowel voor starters als voor senioren een fijne plek om te vertoeven.”

Tekst gaat verder onder de foto‘s


Als bladeren aan de boom 

​​Wat meteen opvalt aan het ontwerp, zijn de kleuren van de twee gebouwen. Bart: “De basis voor alles is groen. Er is gekozen voor bakstenen in licht variërende groentinten. Net als bladeren aan de boom,” laat Bart weten. “Het dak heeft een iets donkerdere tint groen die eveneens terugkomt in andere aspecten van het gebouw, zoals bij de entrees.” Het geeft het geheel een speels en verwelkomend uiterlijk. De groentinten gaan mooi op in de omgeving. De lift en de trappen zijn opgenomen in het hart van de gebouwen​. ​ ​

Tekst gaat verder onder de foto     ​​ 


Toekomstbestendig  

De indeling van de appartementen is ruim. De woningen hebben allemaal een grote woonkamer en een balkon met uitzicht op het park. Bart: “Alle appartementen zijn ofwel zuidoost, zuid of zuidwest gebouwd, waardoor je altijd de beleving van zonlicht hebt. De woningen hebben een open keuken, een badkamer met een tweede toilet en twee slaapkamers. Bovendien zijn de appartementen ook nog eens gericht op de toekomst, omdat ze gasloos zijn. Alle woningen maken gebruik van een duurzame installatie. Op het dak van het appartementengebouw komen zonnepanelen te liggen. De woningen zijn daarmee energiezuinig en klaar voor de toekomst.”

Meer weten over dit nieuwbouwproject? Ga dan naar www.stadlander.nl/smerdiek-west-sint-maartensdijk  

Lees voor