Struikrovers geven planten tweede leven in Fort-Zeekant

5 maart 2023

Victor Hopmans heeft net een forse lavendelstruik uit de grond gehaald. “Nu nog wat narcisjes. Allemaal voor onze achtertuin. We zijn vorig jaar in een nieuwbouwwoning getrokken en hebben nog wel wat ruimte voor planten en struiken.”

Hopmans is een van de tachtig wijkbewoners die zich hebben aangemeld voor een bijzondere actie op zaterdagochtend 4 maart: struikroven achter de Scheldeflat. De flat in Fort-Zeekant gaat binnenkort tegen de vlakte. Sloopbedrijf A. van Liempd wil niet alleen zoveel mogelijk bouwmaterialen opnieuw gebruiken, maar ook de struiken in het parkje achter de flat redden en een tweede leven geven.

Dat sluit geheel aan bij de wens van Stadlander, de eigenaar van de Scheldeflat. “Dit past perfect in het plaatje van hergebruik en circulariteit”, zei directeur-bestuurder Marc van der Steen bij de start van de struikroofactie.

Primeur in Bergen op Zoom

De actie was in handen van de landelijk werkende stichting Struikroven, die voor het eerst met een aantal struikrovers in Bergen op Zoom was. Daarnaast waren er dus tachtig struikrovers uit de buurt, die met kruiwagen, schep en ander gereedschap naar de Scheldeflat waren gekomen.

Verder waren onder meer betrokken het bewonersplatform Fort-Zeekant, vastgoedontwikkelaar ERA Contour, groenopleider Curio en de gemeente Bergen op Zoom. Wethouder Hans Peter Verroen: “Een groene omgeving is gezond en fijn. Ga ja slopen, dan is hergebruik belangrijk. Zowel van het sloopmateriaal van de flat, als van de struiken in de tuin. Mooi dat er zo veel mensen zijn gekomen. Dit initiatief is gewoon geweldig. Een compliment voor Stadlander.”

Fort-Zeekant Bloeit

Voor de woningcorporatie is het struikroven onderdeel van een groter geheel: Fort-Zeekant Bloeit. Omdat groen verbindt en het wonen plezieriger maakt, is vorig jaar bijvoorbeeld al meegedaan aan het NK Tegelwippen en het aanleggen van geveltuintjes in de wijk. Ook daagt Stadlander nieuwe bewoners uit om hun tuin zo groen mogelijk in te richten. Fort-Zeekant Bloeit is zelf weer een thema binnen de fysieke en sociale aanpak, die verschillende partijen hebben gekozen om Fort-Zeekant te versterken.

Marc van der Steen: “Geef de planten een nieuwe bestemming, zodat ze weer gaan bloeien: Fort-Zeekant Bloeit. Pak je kruiwagen en je schop… en heel veel plezier vandaag.”

Goed voor de wijk

Victor Hopmans heeft de lavendelstruik neergezet en is nu bezig met het uitgraven van de narcissen. “Wat ik van het struikroven vindt? Een heel mooie actie, ook voor de kinderen. Die leren ervan en zijn lekker met de natuur bezig. Deze actie is trouwens ook goed voor de samenhang in de wijk. En je hebt er zelf profijt van. In je tuin.”

Zo'n 80 wijkbewoners uit Fort-Zeekant deden zaterdag 4 maart mee met de actie Struikroven in de tuin van de Scheldeflat.
Lees voor