Architect over het winkelcentrum in Gageldonk-West: ‘Van verouderd blok naar bruisend wijkhart’

20 april 2023

Jarenlang was het winkelcentrum van Gageldonk-West niets meer dan een verouderd stenen blok, waarbij het bruisende gevoel van de wijk ontbrak. Een nieuw centrumplan zorgde voor een zichtbaar groot verschil. Want het nieuwe winkelcentrum wordt op alle vlakken een belangrijk onderdeel van de wijk. Of zoals architect Jeroen van Poppel zegt: “Het nieuwe winkelcentrum wordt het hart van de wijk Gageldonk. Een plek waar bewoners samenkomen, elkaar ontmoeten en genieten.”

De start van het nieuwe winkelcentrum

Jeroen van Poppel is de architect van het nieuwe centrumplan. In 2020 begint dit project voor Jeroen. “De gemeente start zo’n project met een stedenbouwkundig plan. Vanuit daar kijk ik er samen met andere partijen kritisch naar en stellen we vragen om alles te verbeteren. Daarna bepalen we samen de juiste architectuur.” Bij het kiezen van de juiste architectuur houden de architect en de anderen betrokken partijen rekening met de rest van de wijk. Want het winkelcentrum moet een onderdeel worden van de wijk, geen opzichzelfstaande plek. De naoorlogse wijk Gageldonk-West heeft veel karakterstijlen. In de wijk is de stroming van die tijd terug te zien in elk detail. “We zoeken aansluiting met die stijl en laten het natuurlijk ogen. Maar wel op een hedendaagse manier”, vertelt Jeroen.

Architect Jeroen van Poppel

Een resultaat om trots op te zijn

“Eerst was er geen supermarkt, stonden er verouderde appartementen en leek het een heel groot en rigide blok. Nu is het opgeknipt in drie gebouwen, waardoor het toegankelijker en meer openbaar oogt.” De gekozen architectuur zie je terug in elk detail. Het bevat de eerlijke en stedelijke materialen en juiste verhouding tussen ramen en gesloten gevels. De bewuste keuze voor de plint, thema’s, kleur van de stenen en daklijsten maakt het winkelcentrum nog meer onderdeel van de wijk.

In de drie gebouwen is diversiteit terug te vinden. Zo is er een gebouw met sociale huurwoningen en ook supermarkten op de begane grond. Het tweede gebouw bestaat uit verschillende winkels met daarboven appartementen. En er is een gebouw met woningen en daaronder een parkeerkelder. “Deze drie gebouwen kennen dezelfde taal. Dezelfde stenen, plint motieven en detaillering komen terug.”

Jeroen is tot nu toe erg tevreden. “We werken met andere partijen samen, en tekenen, discussiëren en werken het samen helemaal verder uit. Het is echt teamwerk. Vooraf is het spannend, maar het resultaat is nog steeds wat ik ervan verwacht.” 

‘Dit is straks de belangrijkste plek in de wijk, zo’n wijk verdient dat’

Jeroen van Poppel

Het winkelcentrum is een plek die voelt als centrum voor de bewoners. De combinatie tussen de oude winkeltjes, nieuwe winkels, de kerk en school, het Huis van de Wijk, fatsoenlijk parkeren en de nieuwe uitstraling is dit een nieuw hart voor de wijk. “Het is straks de belangrijkste plek in de wijk, zo’n wijk verdient dat.”

Lees voor